Home » Maratoanele Descopera » Femei celebre » Kathrine Switzer, femeia fără de care lumea sportivă ar fi arătat astăzi diferit. A luptat cot la cot cu bărbaţii pentru un drept elementar – VIDEO

Kathrine Switzer, femeia fără de care lumea sportivă ar fi arătat astăzi diferit. A luptat cot la cot cu bărbaţii pentru un drept elementar – VIDEO

Publicat: 04.03.2015
Patru ore şi 20 de minute. De atât a avut nevoie Kathrine Switzer pentru a termina unul dintre cele mai mari maratoane organizate în lume, cel de la Boston. Reuşita ei a schimbat faţa lumii sportive şi le-a încurajat pe femei să participe fără teamă la competiţii care până atunci erau dedicate exclusiv bărbaţilor.

Kathrine Switzer avea 19 ani atunci când i-a venit ideea nebunească de a participa la un maraton dedicat exclusiv bărbaţilor în ultimii 70 de ani. În 1967, era studentă la jurnalism la o universitate din New York şi, fiind pasionată de sport, se antrena, neoficial, cu echipa de cross a instituţiei de învăţământ care era alcătuită în totalitate din bărbaţi.

Antrenorul ei, Arnie Briggs, era un adevărat veteran al maratonului de la Boston şi îi povestea mereu cum e să participi la o cursă de o asemenea magnitudine. După o astfel de discuţie, Switzer l-a întrebat dacă ar putea să alerge şi ea la Boston. Iniţial, antrenorul a respins vehement ideea tinerei şi i-a explicat că femeile sunt prea fragile pentru a intra într-o astfel de competiţie.

Foto: YouTube

Tânăra a insistat şi l-a convins să o antreneze. Timp de trei săptămâni, Kathrine Switzer s-a pregătit din greu pentru cursa vieţii ei. Aşa a reuşit să îl convingă pe Briggs că are toate calităţile necesare pentru a participa la maratonul de la Boston. S-a înscris în competiţie cu numele K.V. Switzer, care nu-i dădea de gol sexul, a plătit taxa de participare şi la scurt timp a plecat la Boston, alături de Briggs, de un membru al echipei de cross cu care se antrena şi de iubitul său Tom Hiller, jucător de fotbal american, cunoscut şi pentru performanţele sale la aruncarea cu ciocanul.

„Nu ştiam că voi face istorie. Nu alergam la Boston pentru a demonstra ceva. Eram doar un copil care voia să participe la primul lui maraton”, a declarat Switzer.

Cei patru s-au prezentat la linia de start, alături de mai bine de 700 de persoane, iar tânăra Kathrine Switzer a fost încurajată de numeroşi participanţi, toţi bărbaţi, fericiţi că în competiţie se avântă şi o femeie.

Sursă: YouTube

După câţiva kilometri de la startul maratonului, vehiculul cu care era transportată presa de-a lungul traseului i-a ajuns din urmă, iar jurnaliştii au observat femeia care alerga cot la cot cu bărbaţii. Dintr-o dată, vehiculul a fost oprit, iar un bărbat a coborât din el şi a început să alerge după Kathrine Switzer.

Iniţial, acesta a prins-o de mână, iar tânăra a crezut că este doar un spectator mai îndrăzneţ, apoi i-a văzut figura mânioasă. Bărbatul, managerul cursei, era furios că o femeie se încrisese la maraton, aşa că a atacat-o şi a încercat să îi rupă fâşia cu numărul de participare la comperiţie. Antrenorul ei a încercat să îl convingă să o lase în pace, dar nu a avut succes, aşa că iubitul lui Switzer s-a năpustit asupra lui şi l-a doborât la pâmânt. Speriată, femeia a fugit cât a putut de repede de la faţa locului. Întreg incidentul s-a petrecut chiar în faţa presei, care a continuat o bună bucată de drum să o urmărească şi să o întrebe, ce încerca să demonstreze prin îndrăzneala ei de a participa la o competiţie masculină.

Foto: YouTube

După câţiva kilometri, în care femeia nu s-a oprit de alergat, iubitul acesteia a realizat că din cauza ieşirii sale de mai devreme nu va mai putea să îşi îndeplinească visul de a fi selectat în echipa olimpică pentru proba de aruncat cu ciocanul. El s-a supărat, şi-a rupt numerele de competiţie şi a plecat.

Antrenorul tinerei a încurajat-o să nu se oprească şi, în cele din urmă, Kathrine Switzer a trecut linia de final a maratorului de la Boston.

Încrâncenarea sa de a termina cursa a fost un exemplu pentru alte femei şi astfel, în 1972, la 5 ani de la maratonul ei, tinerelor li s-a permis oficial să participe la competiţia de la Boston. Ea a organizat, totodată, o campanie de includere a maratonului pentru femei pe lista jocurilor olimpice. Iniţiativa ei a fost încununată de succes.

În luna martie, te provocăm să descoperi opt femei care au schimbat istoria. Urmăreşte zilnic mini serialul nostru!

Sursă: kathrineswitzer.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase