Home » Istorie » 164 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore

164 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore

164 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Publicat: 25.04.2023
Astăzi se împlinesc 164 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie la Canalul Suez, care a adus cu sine mari beneficii pentru sectorul maritim.

Construcţia Canalului Suez, care are o lungime de 163 de kilometri, s-a realizat sub conducerea antreprenorului francez Ferdinand de Lesseps, cel care a iniţiat şi lucrările la Canalului Panama.

 

Canalul Suez este amplasat în Egipt, între oraşele Port Said şi Suez, şi leagă Marea Mediterană de Marea Roşie.

Graţie lui, navele nu au mai fost nevoite să înconjoare Africa pentru a ajunge în apropierea Europei şi nici nu a mai fost nevoie de transportarea mărfii pe pământ între Marea Roşie şi Mediterană.

Lucrările de construcţie de la Canalul Suez au fost finalizate spre finele anului 1869. În prezent, există şi o cale ferată pe malul de vest al canalului care parcurge aceeaşi distanţă paralel cu acesta.

Zona canalului este considerată port liber.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 25 aprilie:

1874 – S-a născut inginerul şi fizicianul Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pamânt. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1909. (m. 20 iulie 1937).

1917 – S-a născut cântăreaţa de jazz Ella Fitzgerald. A primit de 13 ori cunoscuta distincţie Grammy Award. A apărut în filmele muzicale „Pete Kelly’s Blues” (1955), „St. Louis Blues” (1958), „Let No Man Write My Epitaph”. (m 15 iunie 1996).

1932 – S-a născut atleta Lia Manoliu, olimpică la aruncarea cu discul şi fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român. (m. 9 ianuarie 1998).

1945 – Are loc liberarea Italiei de sub ocupaţia fascistă.

1994 – Comitetul Ministerial al Consiliului Europei, întrunit la nivel de delegaţi, a adoptat Protocolul 11 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin care se instituia un tribunal unic şi permanent pentru aceste probleme.

2006 – A încetat din viaţă scriitoarea americană Jane Jacobs, autoare a mai multor cărţi de urbanism şi filosofie. A condus o îndelungată campanie pentru un urbanism modern şi pentru refacerea centrelor din marile oraşe, devastate de politica defectuoasă de modernizare din anii ’60 şi ’70. Prima şi, în opinia multora, cea mai bună carte a sa, este „Moartea şi viaţa oraşelor americane”. (născută în Canada la 4 mai 1916).

 

 

 

 

 

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase