Home » Istorie » Descoperirea incredibilă a unui florar pensionat. ”Este cea mai importantă din Epoca Fierului”

Descoperirea incredibilă a unui florar pensionat. ”Este cea mai importantă din Epoca Fierului”

Publicat: 05.07.2016
Artefactele au fost descoperite în apropiere de oraşul Winchester, pe terenul arabil al unui fermier în septembrie, octombrie şi decembrie, de către un florar pensionat, pasionat de vânătoarea de metale.

Descoperirea a fost descrisă ca fiind ,,cea mai importantă descoperire a unor obiecte din aur, din Epoca Fierului”.

Prima descoperire a fost o broşă, conform precizărilor Portable Antiquities Scheme. Arheologii de la British Museum au reuşit să escaveze câmpul pentru a constata contextul istoric. Nu s-a descoperit nici o probă a unui templu în zonă, însă au fost descoperite rămăşiţe arhitecturale, care indică faptul că tezaurul a fost îngropat ,,în vărful unui deal, acoperit de pomi”. 

Tezaurul a fost evaluat la suma de 350 de mii de dolari, sumă care a fost împărţită între proprietarul terenului şi cel care a găsit comoara. A fost pentru prima dată când British Museum a demarat o investigaţie pentru o astfel de descoperire.

Tezaurul conţine două seturi de bijuterii din aur: fiecare includea un colier, o pereche de broşe sau fibule prinse de un lanţ (doar unul dintre lanţuri a fost descoperit)  şi două brăţari (una era ruptă în jumătate). Toate erau fabricate din aur cu o concentraţie între 93% şi 99%, conform testelor de laborator realizate de British Museum.  Greutatea totală a tezaurului este de peste 1 kg. Tezaurul datează din anii 75-25 i.Hr, din Vechea Eră Britanică a Fierului 

Toate broşele au formă de fundă, două dintre ele fiind clasificate ca KnotenfibeIn ( ţesute cu fibule), tipice stilului La Tene. Lanţul este din fir de aur conectat cu un cârlig la fiecare capăt pentru a putea fi ataşate perechile de broşe. Brăţările au  formă inelară, iar capetele colierului aveau ornamente, cele de dimensiuni reduse prezentau la capete filigrame.

Sursa:The Vintage News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un tezaur fascinant, descoperit de doi tineri într-o pădure din Dâmboviţa. ”Când a ajuns şi a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele” – FOTO

Top 7 comori antice disparute

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase