Home » Istorie » Descoperire istorică în nordul Irakului: are o vechime de 5.000 de ani şi a fost parte a primului imperiu din istorie

Descoperire istorică în nordul Irakului: are o vechime de 5.000 de ani şi a fost parte a primului imperiu din istorie

Descoperire istorică în nordul Irakului: are o vechime de 5.000 de ani şi a fost parte a primului imperiu din istorie
Publicat: 20.12.2016
Arheologii au descoperit un oraş vechi de 5000 de ani care aparţinea de Imperiul Akkadian.

Imperiul Akkadian, considerat de mulţi cercetători ca fiind primul imperiu din istorie, a lăsat numeroase urme ale existenţei sale. Una dintre acestea este situl arheologic al unei aşezări descoperite recent de arheologii de la Institute of Ancient Near Eastern Studies, cunoscut şi sub denumirea de IANES

O echipă de la Universitatea din Tubingen a realizat excavarea propriu-zisă, lângă localitatea kurdă Bassetki, în mijlocul lui august şi în octombrie 2016.

Descoperirile acestora demonstrează că oraşul a fost construit în 3000 î.e.n. De asemenea, acesta s-a dezvoltat timp de 1200 de ani, indicându-se şi o perioadă de ocupare de către Imperiul Akkadian, din 2340 până în 2200 î.e.n.

Un zid care înconjura oraşul a fost construit în anul 2700, iar altul, mai mare, în 1800 î.e.n. Sunt dovezi ale unei reţele de drumuri foarte complicate care datează de asemenea din 1800 î.e.n. Aceste descoperiri sugerează că oraşul s-a dezvoltat chiar şi după căderea Imperiului Akkadian. Locul se găseşte într-un punct important de conjunctură din Epoca Bronzului, dintre culturile din Mesopotamia, ale Asiei Mici şi ale Siriei, deci posibilitatea ca şi alte aşezări să fi existat în acea zonă este semnificativă.

De asemenea, s-au găsit şi tăbliţe de lut cu scris cuneiform provenit din Imperiul Asirian, vechi de 3300 de ani. Acestea indică prezenţa unui templu în oraş dedicat lui Adad, zeu al furtunii şi ploii.

Echipa face parte şi dintr-un proiect al Resource Cultures Collaborative Investigation Center care vizează explorarea unei zone care include nordul Irakului până la graniţele cu Siria şi Turcia. Din 2013 au fost descoperite nu mai puţin de 300 de situri despre care nimeni nu avea nicio informaţie.

Sursa: The Vintage News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

Armata regelui persan Cambyse al II-lea, descoperita in Sahara

Primele podoabe ale omului

Arheologia marilor civilizatii, un atelier interactiv cu arheologul Catalin Pavel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase