Home » Istorie » Cei trei medici români care au salvat chinezi în Războiul de Rezistenţă Împotriva Agresiunii Japoneze

Cei trei medici români care au salvat chinezi în Războiul de Rezistenţă Împotriva Agresiunii Japoneze

Publicat: 28.06.2017
O expoziţia fotodocumentară „Amintiri din China. David Iancu, Bucur şi Gisela Clejan” va fi deschisă începând de vineri, 30 iunie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
MNIR în parteneriat cu Casa Româno-Chineză, Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Asociaţia de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, şi Cimitirul Song Qingling din Shanghai anunţă deschiderea expoziţiei fotodocumentare
„Amintiri din China. David Iancu, Bucur şi Gisela Clejan”. 

Galerie foto

vezi galeria
6 foto
 
Vernisajul va avea loc vineri, 30 iunie 2017, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor organizatoare precum şi ai Primăriei oraşului Shanghai şi ai Administraţiei Monumentelor Istorice din Shanghai. Accesul la eveniment este gratuit.
 
Expoziţia prezintă, prin intermediul fotografiilor, povestea celor trei medici români David Iancu, Bucur şi Gisela Clejan, care în anii ‘30-‘40 ai secolului trecut, au mers în China pentru a sprijini poporul chinez angajat în Războiul de Rezistenţă Împotriva Agresiunii Japoneze. Dând dovadă de altruism şi eroism, cei trei s-au implicat în salvarea şi tratarea răniţilor şi bolnavilor, aducând contribuţii valoroase la victoria poporului chinez în acest război.
 
Expoziţia cuprinde 150 de fotografii preţioase, furnizate de Tania Iancu – fiica doctorului David Iancu – şi de către Mausoleul lui Song Qingling, reflectând drumul parcurs de aceşti doctori români, precum şi relaţiile de prietenie şi cooperare dintre poporul chinez şi cel român.
 
Infectată de boală în timpul misiunilor medicale, Gisela a murit la vârsta de 39 de ani, odihnindu-se pentru totdeauna în pământul Chinei. Ulterior, medicul Bucur Clejan s-a căsătorit cu Zhao Jingpu, o asistentă medicală chinezoaică, locuind în România. După trecerea sa în eternitate, cenuşa funerară a fost adusă de cea de-a doua soţie în China şi depusă în Parcul Mausoleului Song Qingling din Shanghai.
 
David Iancu, Bucur şi Gisela Clejan au contribuit la prietenia dintre popoarele chinez şi român. 
 
Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii anul acesta, pe 7 iulie, a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război chino-japonez, cunoscut ca Războiul de Rezistenţă Împotriva Agresiunii Japoneze, care a devenit parte a celui de-Al Doilea Război Mondial.
 
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 30 iunie – 16 iulie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase