Home » Istorie » Bătălia de la Trafalgar, una dintre cele mai mari confruntări navale din istorie. A fost una dintre cele mai ruşinoase înfrângeri ale lui Napoleon

Bătălia de la Trafalgar, una dintre cele mai mari confruntări navale din istorie. A fost una dintre cele mai ruşinoase înfrângeri ale lui Napoleon

Publicat: 05.08.2017
La începutul campaniei de cucerire a Europei a lui Napoleon, acesta avea un plan măreţ de a cuceri Marea Britanie, rivalul istoric al francezilor. Cucerind această regiune ar fi dus la eliminarea unei mari puteri. Însă, lucrurile nu au mers deloc bine.

Tot ce trebuia să facă Napoleon era să asigure Canalul Mânecii pe o scurtă perioadă în care ar fi transportat trupele terestre pe insula britanică, scrie War History Online.

Pentru a opri francezii să controleze Canalul Mânecii, Marina Britanică a fost împărţită în două pentru a bloca porturile unde se găsea flota combinată franceză şi spaniolă. Aceste mişcări sunt cunoscute sub numele de campania Trafalgar, care a durat în cea mai mare parte a anului 1805.

Un rol crucial pentru victoria flotei britanice l-a avut comandantul acesteia, Lord Nelson. Marea bătălie a avut loc pe 21 octombrie, unde cele 27 de nave ale Marii Britanii au înfruntat cele 33 de nave care formau flota franco-spaniolă. Acesta este şi momentul în care Nelson a transmis mesajul său faimos de la bordul navei pavilion, Victory: „Anglia se aşteaptă ca fiecare om să-şi facă datoria”.

În cinci ore de luptă, britanicii au masacrat flota inamică, distrugând 19 nave, fără să piardă niciuna. Totuşi, 1.500 de marinari britanici şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi. Bătălia a fost cea mai intensă în jurul navei Victory, iar un lunetist francez l-a împuşcat pe Nelson. Acesta a murit la 30 de minute după terminarea bătăliei, scrie History.

De asemenea, ultimele cuvinte ale lui Nelson au rămas în istorie: „Acum sunt satisfăcut. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-am făcut datoria”.

Această victorie a dus la garanţia că Napoleon nu va invada niciodată Marea Britanie. Nelson a primit o înmormântare pe măsura faptelor sale la Catedrala Sfântul Paul din Londra şi este recunoscut ca unul dintre cei mai mari eroi ai Marii Britanii. În memoria sa, a fost ridicată o coloană în Piaţa Trafalgar, iar multe străzi au fost renumite în onoarea sa.

De partea cealaltă s-a aflat comandantul Pierre-Charles Villeneuve, ale cărui tactici extrem de pragmatice şi ezitante au dus la dezastrul (pentru francezi şi spanioli) de la Trafalgar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Napoleon Bonaparte împăratul vulcanic şi tiran. Geniul militar, soţia adulterină, exilul şi otrava din păr

Napoleon a ridicat un fort în Oceanul Atlantic care a fost folosit abia după mai bine de 180 de ani

Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de ”mâna” de soldaţi britanici

Dezastrele din timpul războaielor lui Napoleon. Conflictele care au dus la pierderea a milioane de vieţi omeneşti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase