Home » Istorie » Au fost descoperite planurile secrete pentru una dintre cele mai cunoscute aeronave din cel de-Al Doilea Război Mondial. În curând, ”Mosquito” ar putea cuceri din nou cerul

Au fost descoperite planurile secrete pentru una dintre cele mai cunoscute aeronave din cel de-Al Doilea Război Mondial. În curând, ”Mosquito” ar putea cuceri din nou cerul

Autor: Oana Bujor 08.15.2017
A fost considerată una dintre cele mai puternice aeronave din cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în prezent experţii încearcă să o readucă la viaţă.

Mosquito a fost o aeronavă construită din lemn  de către Geoffrey de Havilland pentru a fi utilizată de Forţele Aviatice Britanice. Când a devenit pentru prima oară operaţional era considerat cel mai rapid şi uşor avion din anul 1941, informează History. 

Aeronava a fost utilizată pentru bombardamente, pentru misiuni de cercetare sau de urmărire a submarinelor germane din Canalul Mânecii şi Marea Nordului. În prezent, bombardierul denumit ”Minunea din Lemn” ar putea fi repus în funcţiune.  Peste 20.000 de schiţe şi diagrame au fost descoperite într- o fabrică veche din Marea Britanie. Fiind considerate singurele schiţe complete cu aeronava, documentele alimentează imaginaţia entuziaştilor care speră să poată reface unul dintre bombardierele prăbuşite pentru a fi din nou operaţional. 

Conform directorului proiectului, John Lilly, un inginer a descoperit din întâmplare schiţele pentru faimoasa aeronavă în interiorul fabricii din Broughton, Anglia. ,,Clădirea era pe punctul de a fi demolată. Este incredibil faptul că aceste schiţe puteau fi distruse,” a declarat Lilley. 

Într-o perioadă în care metalul era greu de găsit, de Havilland a proiectat avionul din lemn. Mosquito a pătruns pe câmpul de luptă după terminarea Bătăliei din Anglia, dar impactul său a fost major. Avioanele au fost eficiente la altitudini joase, raidurile asupra centrelor Gestapo din Oslo şi Copenhaga s-au încheiat cu succes. Au fost produse 7.781 de aeronave Mosquito, ultima aeronavă fiind realizată în noiembrie 1950. 

Noile planuri descoperite recent includ detalii despre designul aeronavelor, care au fost ţinute secrete în timpul războiului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: