Rămăşiţele mumificate ale ”frumoasei adormite”, vechi de 2.000 de ani, au fost descoperite întâmplător

30 06. 2018, 00:00

Arheologii au găsit în acest mormânt şi seminţe de pin, iar starea de conservare perfectă a mumiei are cauze naturale, datorită mormântului de piatră în care a fost găsită, scrie Daily Mail.

De asemenea, s-au găsit unele obiecte de valoare, precum o cataramă din pietre preţioase pe o curea cu mărgele şi o oglindă în stil chinezesc.

Cercetătorii speculează că este vorba despre o femeie hună în urma analizării stilului unui vas găsit în mormânt şi speră să afle mai multe despre viaţa acesteia pe măsură ce analizează rămăşiţele.

Mormântul a fost găsit pe malul râului Yenisei din centrul Siberiei atunci când un rezervor, aflat în amonte faţă de barajul Sayano-Shushenskaya a trecut printr-o perioadă de scădere semnificativă a nivelului apei.

„Partea inferioară a corpului este în special bine conservată”, a precizat Marina Kilunovskaya, de la Institute of History of Material Culture din Sankt Petersburg, una dintre autoarele noului studiu. „Nu este o mumie clasică – în acest caz, mormântul a fost închis şi izolat bine cu un placaj din piatră, permiţând apariţia procesului de mumificare naturală.

Mai uimitor este că rămăşiţele au continuat să fie conservate chiar dacă mormântul s-a aflat sub apă pentru perioade lungi, începând cu anii ’80 când a fost construit barajul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Aceasta poate fi descoperirea anului în Egipt: mumii şi comori în stare aproape perfectă de conservare găsite în morminte vechi de 3.500 de ani

Misterul ”Mumiei care ţipă” a fost rezolvat după 132 de ani

O mumie veche de un mileniu a fost descoperită în Peru. Se află într-o stare perfectă de conservare

Ce se află în interiorul unei mumii? Experţii au reuşit să afle secretele egiptenilor cu ajutorul tomografiilor