Home » Istorie » Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, deschisă, miercuri, în Ungaria

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, deschisă, miercuri, în Ungaria

Publicat: 17.07.2018
Expoziţia "Aurul şi argintul antic al României" a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti va fi deschisă miercuri, la Szeged, adunând peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase ce ilustrează o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între eneolitic şi antichitatea târzie.
Vernisajul va avea loc de la ora 17.00 (ora Ungariei) şi se va desfăşura în prezenţa unor oficiali din România şi ţara vecină, printre care se numără Marius Lazurcă, ambasador al României la Budapesta, George Ivaşcu, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, Solymos Lászlo, viceprimar al oraşului Szeged, Fogas Ottó, director al Muzeului Móra Ferenc, şi Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Móra Ferenc din Szeged şi va fi găzduită de Fekete ház (Casa neagră), o importantă clădire istorică a oraşului.

„Amplul proiect expoziţional reuneşte peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României. Prin intermediul acestora, structura expoziţiei ilustrează o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între eneolitic şi antichitatea târzie (mileniul al V-lea î.e.n – secolul al VII-lea e.n.). Proiectul este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi realizat în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga ţară. Expoziţia a demarat în decembrie 2013 şi, până în prezent, a fost itinerată în România la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galaţi, Târgovişte, iar, în Ungaria, la Debreţin (Muzeul Déri, iulie-octombrie 2017) şi acum la Szeged”, spun organizatorii într-un comunicat remis Descoperă.
 
Expoziţia va fi deschisă până pe 20 ianuarie 2019.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase