Home » Istorie » O statuie remarcabilă a unui sfinx a fost descoperită în Egipt

O statuie remarcabilă a unui sfinx a fost descoperită în Egipt

O statuie remarcabilă a unui sfinx a fost descoperită în Egipt
Publicat: 19.09.2018
Arheologii ce excavau ruinele unui templu egiptean au realizat o descoperire incredibilă: statuia unui sfinx ce a stat ascunsă timp de mii de ani.

Statuia a fost descoperită în cadrul templului din Kom Ombo, în timp ce specialiştii secau anumite zone ale sit-ului, scrie Science Alert. Deşi descoperirea este remarcabilă, sfinxul nu are tocmai dimensiuni uriaşe, ci o înălţime de aproximativ 38 de centimetri. 

În urmă cu două luni, arheologii au descoperit alte două relicve ce aparţineau faraonului Ptolemeu al-V-lea  în aceeaşi secţiune a templului, cea dedicată zeului fertilităţii Sobek. Aşadar, cercetătorii au ajuns la concluzia că sfinxul este parte a dinastiei Ptolemeice ce a avut loc în perioada 305-30 î.Hr. 

Ptolemeu al-V-lea a domnit între anii 204 şi 181 î.Hr, însă construcţia templului a fost începută după moartea sa de către succesorul său, Ptolemeu al-VI-lea. Scopul şi semnificaţia sfinxului nu este încă ştiută. În Egiptul antic, sfinxul era asociat cu faraonii, deseori fiind amplsaţi ca gardieni ai mormintelor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase