Home » Istorie » “Rinocerii”, piesa lui Eugen Ionescu al cărei mesaj este încă actual – 100 de ani in 100 de momente

“Rinocerii”, piesa lui Eugen Ionescu al cărei mesaj este încă actual – 100 de ani in 100 de momente

Publicat: 03.10.2018
La 25 ianuarie 1960, la Teatru Odeon, a avut loc debutul piesei “Rinocerii” de Eugen Ionescu.
Scrisă în 1959, piesa este considerată una dintre lucrările cele mai remarcabile ale teatrului absurd.
 
Pe durata a trei acte, locuitorii unui mic oraş francez sunt transformaţi în rinoceri. Mesajul piesei lui Eugen Ionescu era că indiferenţa şi conformismul pot naşte monştri, iar orice formă de dictatură distruge şi dezumanizează.
 
De-a lungul timpului, mulţi critici de teatru au făcut o legătură directă între acest mesaj şi experienţele din viaţa lui Eugen Ionescu din anii ’30, când locuia la Bucureşti, atrăgând atenţia că scriitorul a urât orice formă de dictatura, fie ea de drepta sau de stânga.
 
Rinocerii a fost interpretată în anii ’60 în principal ca o piesă împotriva nazismului. În prezent, unii critici afirmă că mesajul iniţial este diluat şi ea poate fi la fel de bine o piesă împotriva totalitarismului sau împotriva consumerismului.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase