Home » Istorie » SUA a pierdut doar o navă de război în Primul Război Mondial. Un secol mai târziu, ştim în sfârşit ce a scufundat-o

SUA a pierdut doar o navă de război în Primul Război Mondial. Un secol mai târziu, ştim în sfârşit ce a scufundat-o

SUA a pierdut doar o navă de război în Primul Război Mondial. Un secol mai târziu, ştim în sfârşit ce a scufundat-o
Publicat: 15.12.2018
Singura navă de război pierdută de Statele Unite în prima conflagraţie mondială a fost scufundată de o mină germană, conform unui nou studiu.

USS San Diego s-a scufundat la 13 kilometri de Fire Island, New York, pe 19 iulie 1918. Deşi nava s-a scufundat rapid, în doar 28 de minute, doar 6 din 1.183 de membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa, scrie Live Science.

Istoricii suspectau că un submarin german U-156 a fost responsabil pentru scufundare, dar nimeni până acum nu a putut dovedi că explozia a fost cauzată de o mină sau o torpilă sau dacă există o altă explicaţie, precum un accident sau un act de sabotaj.

Acum, o nouă explorare cu tehnologie de ultimă generaţie ce a inclus sonar de rezoluţie mare şi scufundarea la epavă a scos la iveală că nava a fost scufundată de un submarin german.

„Credem că U-156 a scufundat San Diego şi credem că a folosit o mină”, a precizat Alexis Catsambis, arheolog marin de la Naval History and Heritage Command.

Catsambis a anunţat descoperirea pe 11 decembrie la simpozionul anual al American Geophysical Union (AGU) din Washington. Explorarea epavei, primul studiu comprehensiv din anii ’90, a scos la iveală că nava încă stă, în mare parte fiind întreagă, la o adâncime de circa 35 de metri.

Epava a devenit casa pentru multe vieţuitoare marine, de la lipitori şi anemone la peşti şi homari.

Avariile carenei nu erau suficient de mari pentru a se potrivi cu un atac de torpilă, iar membrii echipajului lui USS San Diego nu au văzut urma în apă specifică deplasării unei torpile. Era o zi senină cu mare calmă, iar echipajul ştia că în zonă se află submarine germane, astfel că este improbabil ca marinarii să nu fi văzut astfel de semne.

Submarinul, de negăsit

Cel mai probabil, nava a lovit o mină lansată de un submarin german. Simulările au recreat modul în care mina ar fi scufundat nava. În decurs de doar 2 minute, regiunea impactului a fost inundată. După 10 minute de la explozie, nava era înclinată suficient de mult încât apa să ajungă pe punea cu tunuri.

Neputând ajunge la mal, căpitanul Harley Christy a ordonat abandonarea vaporului. „Aveau câteva minute de a evacua nava înainte să se scufunde complet. La 8 minute după ordin, vasul a ajuns sub valuri.

Cercetătorii indică faptul că U-156 a fost sursa minei, pentru că documentele de după război au scos la iveală că submarinul era în regiune la acea vreme. La câteva zile mai târziu, pe 22 iulie, acesta executa singurul atac pe teritoriul SUA în Primul Război Mondial, trăgând în remorcherele de pe coasta lui Massachussetts.

Submarinul nu a mai ajuns în Germania. A lovit la rândul lui o mină în Atlanticul de Nord şi s-a scufundat înaintea terminării războiului. Epava nu a fost găsită.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum arată interiorul celebrei epave „Evanghelia” din Costineşti. Imagini cum nu aţi mai văzut cu celebrul vas

Epava unei nave imperiale ruseşti a fost descoperită. La bordul ei s-ar putea afla o comoară în valoare de 130 de miliarde de dolari

O comoară de aur extraordinară a fost descoperită într-o epavă din Atlantic. Scufundarea acestui vas a provocat o criză financiară în 1857

”Cea mai veche epavă intactă din lume”, scufundată în urmă cu 2.400 de ani, a fost descoperită pe fundul Mării Negre – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase