Autorul cărţii „Charlie şi Fabrica de Ciocolată”, decorat post-mortem după 73 de ani de la încheierea războiului

14 12. 2018, 13:00

Roald Dahl a fost pilot de avion în Royal Air Force, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte să ajungă celebru pentru cărţi precum „Charlie şi Fabrica de Ciocolată/ Charlie and the Chocolate Factory”, potrivit Mediafax.

Scriitorul nu şi-a ridicat, însă, niciodată decoraţiile primite pentru participarea la conflagraţia mondială.

Ministerul britanic al Apărării a trimis, în cele din urmă, cele patru distincţii care au ajuns la familia scriitorului chiar cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a văduvei sale, Felicity.

Nepotul scriitorului, Ned Donovan, a afirmat că bunica sa şi-a arătat intenţia de a dormi cu decoraţiile sub pernă.

În septembrie 1940, Roald Dahl a fost rănit în urma doborârii avionului său, în nordul Africii. După şase luni petrecute într-un spital din  Egipt, scriitorul s-a alăturat escadronului său în Grecia, unde a luat parte la Bătălia pentru Atena din 1941.

„Este un lucru care îl reprezenta că nu şi-a ridicat decoraţiile. I s-ar fi părut că nu este deloc cool!”, a afirmat nepotul scriitorului despre faimosul său bunic.

Roald Dahl (ce a trăit între 1916 – 1990) este considerat unul dintre cei mai mari autori de cărţi pentru copii. Volumele sale au fost vândute în peste 250 de milioane de exemplare.