Home » Istorie » Cât primeşte România pentru două brăţări dacice furate

Cât primeşte România pentru două brăţări dacice furate

Cât primeşte România pentru două brăţări dacice furate
Publicat: 20.12.2018
Cuantumul prejudiciului pentru două brăţări dacice furate de un sârb, dar şi pentru alte artefacte sustrase de pe raza obiectivelor arheologice din Munţii Orăştiei şi valorificate în străinătate a fost stabilit la 95.000 de dolari. Ministerul Culturii urmează să recupereze banii.

O decizie a Diviziei Criminalitate din ţara cantoanelor a stabilit că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) va recupera 95.000 de dolari din Elveţia, ca prejudiciu pentru brăţările dacice, precum şi pentru alte artefacte sustrase de pe raza obiectivelor arheologice din Munţii Orăştiei şi valorificate în străinătate.

Anunţul a fost făcut de MCIN, care a precizat că a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveţiei a prejudiciului produs de un cetăţean sârb statului român, potrivit Mediafax.

Prin decizia de restituire de valori patrimoniale în dosarul nr. PR05.028795-FDA , Ministerul Culturii va recupera suma de 95.000 de dolari în cadrul procedurii de cooperare judiciară internaţională în materie penală.

Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia a dispus admiterea cererii de restituire, ridicarea sechestrului asupra contului poprit, precum şi restituirea în favoarea statului român a disponibilului contului în referinţă, în valoare de 95.000 de dolari.

Suma este însoţită de daune-interese, din care sunt deduse comisioanele bancare.

„Este un semnal extrem de important pentru cei care, de-a lungul timpului, au sustras bunuri ale Patrimoniului Cultural Naţional pentru a le valorifica în afara graniţelor”, a afirmat ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, adăugând că MCIN a colaborat cu instituţii importante ale statului român pentru ca astfel de prejudicii aduse României să fie stopate.

„Îi felicit pe colegii mei şi îi încurajez să lupte în continuare cum au făcut-o în această speţă, punând preţ nu doar pe dimensiunea financiară a prejudiciului recuperat, ci şi pe valoarea reală pe care trebuie să o reprezinte pentru noi fiecare parte din Patrimoniul României, prin el perpetuându-se esenţa identităţii noastre naţionale”, a mai spus ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale reprezintă statul român în cazul sustragerii de artefacte din siturile arheologice din Munţii Orăştiei (brăţări dacice şi alte bunuri) şi valorificarea acestora peste hotare. Aceste fapte au făcut obiectul dosarului penal nr. 04652/221/2008, judecat în fond de Judecătoria Deva şi soluţionat definitiv în apel de Curtea de Apel Alba Iulia.

La decizia Ministerului Public Central – Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia se poate face recurs în termen de 30 zile de la comunicare.

Un număr de 15 brăţări dacice din aur, care ar cântări în total 20 de kilograme, au fost sustrase în urma săpăturilor ilegale efectuate în perioada anilor 1997 – 2001 în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Brăţările, precum şi alte artefacte descoperite şi sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, au fost vândute pe piaţa neagră din străinătate. Dintre ele, şase brăţări dacice au fost traficate de interlopul sârb Ilic Ljubisa. Acesta a vândut patru dintre ele în SUA şi două în Elveţia, cu sume cuprinse între 370.800 de euro şi 478.400 euro. Satul român a recuperat, până în prezent, toate cele şase brăţări traficate de sârb, precum şi alte şapte. 
 
Cele 13 brăţări dacice recuperate se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR). 
 
Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie definitivă în acest an prin care mai multe  persoane (printre care şi sârbul Ilic Ljubisa), acuzate că au furat şi traficat brăţări dacice, inele, fibule, monede şi alte obiecte de patrimoniu provenite din situl Sarmizegetusa Regia, condamnate în primă instanţă, au scăpat de închisoare pe motiv că faptele lor sunt foarte vechi, iar între timp a intervenit prescripţia răspunderii penale.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase