Home » Istorie » Legendele pierdute ale lui Merlin şi ale regelui Arthur au fost descoperite în manuscrise misterioase

Legendele pierdute ale lui Merlin şi ale regelui Arthur au fost descoperite în manuscrise misterioase

Legendele pierdute ale lui Merlin şi ale regelui Arthur au fost descoperite în manuscrise misterioase
Publicat: 02.02.2019
Fragmente de manuscris descoperite într-un set de cărţi din secolul al XVI-lea au scos la iveală poveştile cu Merlin magicianul şi regele Arthur. În acestea, există unele diferenţe faţă de legenda originală.

Merlin este unul dintre personajele cheie ale legendei regelui Arthur, iar experţii spun că fragmentele conţin diferenţe subtile faţă de povestea tradiţională, scrie Fox News.

Manuscrisele au fost descoperite în arhiva Librăriei Centrale din Bristol, Marea Britanie, de către Michael Richardson de la Universitatea Bristol. Richardson căuta materiale pentru studenţii masteranzi de la Studii Medievale când a găsit fragmentele remarcabile din aceste cărţi.

A contactat-o apoi pe Leah Tether, expertă în literatură medievală la Universitatea Bristol şi preşedintă la British Branch of the International Arthurian Society. Tether a recunoscut textul şi a adus o echipă de experţi pentru studiu.

„Aceste fragmente ale poveştii lui Merlin reprezintă o descoperire captivantă, care poate avea implicaţii nu doar pentru studierea acestui text, ci şi pentru alte texte asociate care au format concepţiile moderne asupra legendei lui Arthur”, a precizat cercetătoarea. „Timpul şi studiile vor arăta ce secrete ale legendelor lui Arthur, Merlin şi Sfântul Graal mai pot conţine aceste fragmente”, a adăugat Tether.

Fragmentele scrise de mână provin probabil din ceea ce se numeşte Vulgate Cycle sau Lancelot-Grail Cycle, o secvenţă de texte în franceza veche care datează din secolul al XIII-lea. Vulgate Cycle era probabil folosit ca sursă pentru “Le Morte D’Arthur” scrisă de Sir Thomas Malory, care a fost publicată în 1485. “Le Morte D’Arthur” este inspiraţia pentru versiunile moderne ale legendei lui Arthur.

Fragmentele au fost găsite într-o ediţie în patru volume de lucrări a cărturarului francez Jean Gerson din secolul al XV-lea. „Cărţile în care fragmentele au fost găsite au fost scrise în Strasbourg între anii 1494 şi 1502”, au explicat cei de la Universitatea Bristol. „Într-un anumit moment, aceste cărţi şi-au făcut loc în Anglia (probabil necopertate), iar stilul sugerează că au fost legate la începutul secolului al XVI-lea”, au adăugat specialiştii.

Diferenţe cheie faţă de legenda tradiţională a regelui Arthur sunt găsite în descrierea bătăliei dintre forţele regelui Arthur şi cele ale regelui Claudas. „În fragmentele nou-descoperite, există descrieri mai lungi şi mai detaliate ale acţiunilor mai multor personaje în anumite secţiuni, mai ales cele în relaţie cu acţiunea bătăliei”, au adăugat cercetătorii.

„Sunt multe diferenţe, dar din cauza condiţiei precare a fragmentelor, va fi nevoie de mult timp pentru a descifra conţinutul, poate chiar va fi nevoie de utilizarea tehnologiei cu infraroşu”, a conchis Tether.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Regele Arthur, legendă sau persoană reală?

O noua descoperire arheologică ar putea desluşi misterul domniei regelui Arthur

O inscripţie misterioasă a fost găsită pe ruinele castelului asociat cu legenda regelui Arthur

Cinci figuri istorice care au influenţat lumea dar care nu ar fi existat în realitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase