Home » Istorie » Codul secret al sculpturii de la sediul CIA, un mister rămas neelucidat după 30 de ani

Codul secret al sculpturii de la sediul CIA, un mister rămas neelucidat după 30 de ani

Codul secret al sculpturii de la sediul CIA, un mister rămas neelucidat după 30 de ani
Sursa foto: Wikimedia
Publicat: 03.08.2020

În inima sediului CIA stă o sculptură cu un cod secret pe care experţii criptologi se chinuie de zeci de ani să-l descifreze, scrie CNN. „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Jim Sanborn, autorul sculpturii.

Totul a început la sfârşitul anilor 1980, când artistul Jim Sanborn a fost însărcinat să creeze o sculptură care să fie expusă la sediul CIA din Langley, Virginia. Ştiind că unii dintre cei mai buni agenţi de informaţii din lume o vor vedea în fiecare zi, Sanborn a creat o operă de artă învăluită în misterul unui puzzle greu de rezolvat.

Jim Sanborn a introdus un cod secret pe care se aştepta ca cineva să-l spargă în câteva săptămâni, însă piesele puzzle-ului nu au fost puse cap la cap nici până în ziua de astăzi.

Sculptura botezată Kryptos a fost dezvelită pe 3 noiembrie 1990, iar de atunci este o provocare a criptografiei.

Tot mai aproape de a descifra codul

Maestrul criptolog Elonka Dunin refuză să renunţe la această provocare, iar astăzi ea ar putea fi din ce în ce mai aproape de a descifra codul. Cert este că, până astăzi, Kryptos rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nesoluţionate din lume. „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Sanborn.

Kryptos se află în curtea sediului CIA. E o sculptura în bronz, care are 12 metri înălţime şi 20 de metri lăţime, toată împachetată cu litere. „Am tăiat cu un ferăstrău, aproape 2.000 de litere”, spune Sanborn. La prima vedere, textul ar părea un fleac, însă Kryptos conţine patru mesaje codificate, distincte, care formează împreună o ghicitoare, potrivit lui Sanborn.

El recunoaşte că nu a avut experienţă în crearea codurilor înainte de a ridica sculptura şi spune că nu era foarte bun nici la matematică.„Aşa ca a trebuit să apelez la cineva. Să fie sovieticii? Să fie Mossad? Să fie o agenţie de informaţii? Am renunţat la toţi, probabil că nu s-ar fi terminat bine”, a povestit sculptorul.

Câte dintre mesajele codificate au fost descifrate de-a lungul anilor

În final, artistul a căutat un sfat de la Edward Scheidt, un expert în criptografie şi fost preşedinte al Centrului criptografic al CIA.

„Ne-am întâlnit mai mult sau mai puţin în secret, iar el m-a educat pe tema codurilor, sistemelor de codificare contemporane – cel puţin contemporane în ’88 ”, spune Sanborn, potrivit Mediafax.

Folosind ceea ce a învăţat de la Scheidt, Sanborn a compus mesaje text codificate şi le-a încorporat în Kryptos. El a folosit diverse tehnici, inclusiv matrici.

„Am vrut să fie descoperite ca nişte straturi de ceapă”, adaugă el.

Trei dintre mesajele codificate au fost descifrate de-a lungul anilor de către membrii NSA, CIA şi de către publicul larg.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase