Home » Istorie » Premieră arheologică: Un mozaic creat în secolul al V-lea, primul de acest fel descoperit în Marea Britanie

Premieră arheologică: Un mozaic creat în secolul al V-lea, primul de acest fel descoperit în Marea Britanie

Premieră arheologică: Un mozaic creat în secolul al V-lea, primul de acest fel descoperit în Marea Britanie
Sursa foto: National Trust / Barry Batchelor
Publicat: 17.12.2020

Arheologii au descoperit primul mozaic creat în secolul al V-lea cunoscut în Marea Britanie, la vila romană Chedworth din Gloucestershire.

Datarea absolută a mozaicului din camera 28 a fost posibilă mulțumită descoperirii cărbunelui și a oaselor în unul dintre pereții camerei.

Datarea prin radiocarbon a materialelor organice a dezvăluit că peretele a fost construit după anul 424 e.n., iar mozaicul ar fi fost creat după aceea.

GALERIE FOTO

Ipoteza acceptată de istorici este că Marea Britanie a trecut printr-un declin economic rapid după retragerea Imperiului Roman în 410 e.n.

O ipoteză revizuită în ultimii ani

Legiunile și funcționarii imperiali și-au luat lefurile și noi emisiuni monetare nu au mai fost importate în Marea Britanie. Asta a făcut loc pe piață pentru meșteșuguri sofisticate precum podele din mozaic și importuri scumpe, iar populația a început să practice agricultura de subzistență. Vilele impunătoare și centrele urbane au fost abandonate sau transformate pentru alte tipuri de activități.

Totuși, această ipoteză a fost revizuită în ultimii ani, pe măsură ce noi descoperiri în Țara Galilor, Cornwall și Anglia au indicat că administrația și cultura în stil roman au supraviețuit colapsului regimului roman.

Rezultatele prin datarea cu radiocarbon sunt semnificative

Monedele de pe vremea domniei lui Teodosiu găsite sub o podea din mozaic într-o vilă romană din Hucclecote, la nord-vest de Chedworth, arată că structura a fost construită după 395 e.n., însă nu este clar anul exact. Tocmai de aceea, rezultatele prin datarea cu radiocarbon sunt semnificative, pentru că prezintă dovezi solide care atestă că mozaicul roman a fost creat cu mult după căderea regimului politic al romanilor, potrivit The History Blog.

Camera 28 a fost creată prin împărțirea unei camere existente. Atunci când spațiul nou a fost complet, podeaua din mozaic a fost instalată în cameră. Astăzi, mare parte din podea a fost pierdută, însă marginile au supraviețuit. Pe o margine exterioară poate fi observat un tipar „guilloche” cu flori și noduri în cerc. Există și câteva erori de design, iar calitatea lucrării este inferioară față de alte mozaicuri descoperite în alte părți ale vilei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mozaicurile unei vile romane, descoperite sub clădiri moderne de pe colina Aventină

Cele mai vechi fresce din Veneția, găsite în timpul restaurării unui mozaic

Autoritățile britanice au blocat exportul unui mozaic din secolul al IV-lea

Comoara de sub picioarele lor. Un pavaj din mozaic a fost descoperit sub o vie în nordul Italiei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase