Home » Cultură » Autoritățile britanice au blocat exportul unui mozaic din secolul al IV-lea

Autoritățile britanice au blocat exportul unui mozaic din secolul al IV-lea

Autoritățile britanice au blocat exportul unui mozaic din secolul al IV-lea
Mozaicul este considerat reprezentativ pentru școala de artiști din Dorchester. / Credit foto: Bournemouth University
Publicat: 26.07.2020

Mozaicul este considerat reprezentativ pentru școala de artiști din Dorchester.

Ministerul Culturii din Regatul Unit a impus o interdicție de export pentru un mozaic din secolul al IV-lea, din perioada romano-britanica. Acest artefact prezintă un leopard care apără o gazela și este considerat reprezentativ pentru școala de artizani din Durnovarian, în prezent Dorchester, notează The History Blog.

Mozaicul cu leopardul și gazela a fost descoperit alături de piese provenind de la alte mozaicuri în timpul excavațiilor care au avut loc între 1972 și 1974 în ruinele unei vile romane din Dewlish, Dorchester. Artefactul făcea parte din podeaua unei dintre camere, arheologii descoperind că a fost adăugat în secolul al IV-lea alături de încălzirea prin podea.

Studierea ruinelor a indicat faptul că villa s-a bucurat de o scurtă perioadă de glorie, fiind distrusă în doar câteva decenii, la finalul secolului.

Două secole de indiferență

Arheologii explică faptul că existența vilei și a mozaicului a trecut în uitare până în 1740, atunci când pe locul acestui sit a fost construit un conac. Descoperirea mozaicurilor din vilă s-a datorat unei furtuni care a distrus un copac. Din nefericire, detaliile despre această descoperire sunt puține și neclare.

Ulterior, terenul pe care se află ruinele a intrat în circuitul agricol, ceea ce a pus în pericol integritatea artefactelor. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, primul val de pușcași marini americani și-au făcut baza în conacul din secolul al XVIII-lea.

După război, conacul a intrat în paragină, familia care îl deținea luând în calcul chiar demolarea acestuia. Totuși, în 1962, ansamblul a primit o nouă șansă odată cu schimbarea proprietarilor.

Primele săpături arheologice moderne au avut loc în 1969 și ar fi trebuit să reprezinte o excursie de doar patru zile pentru studenți, care s-au transformat într-o muncă de mai bine de un deceniu. Mozaicul cu leopardul și gazela a fost oferit de către oamenii de știință proprietarilor drept mulțumire pentru posibilitatea de a realiza excavații, fapt aparent legal în acea perioadă.

Citește și:

Inel din perioada romană, descoperit pe un teren agricol după 1.600 de ani de stat în pământ

Un cimitir roman descoperit în Marea Britanie oferă informaţii istorice importante

O broşă romană extrem de rară, descoperită cu ajutorul unui detector de metale

Boudica, regina celtică ce a condus una dintre cele mai mari revolte din istoria Imperiului Roman după ce s-a ordonat violarea fiicelor ei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase