Home » Istorie » Dale din templul în care a pășit Iisus, recreate de arheologi

Dale din templul în care a pășit Iisus, recreate de arheologi

Dale din templul în care a pășit Iisus, recreate de arheologi
Credit foto: Captură Youtube
Publicat: 25.12.2020

Specialiști din Israel au recreat dale din cel de-al Doilea Templu, unde a pășit Iisus, potrivit textelor biblice.

Atunci când Iisus a pășit prin vechiul templu evreiesc din Ierusalim, picioarele sale au simțit răcoroasele dale geometrice, tocite, având tonuri de pământ și picățele.

Astfel și-au închipuit evenimentul de acum circa 2.000 arheologi și masoni israelieni care, bazându-se pe relicve și texte istorice, au recreat pardoseala sacră.

„Am făcut inclusiv zgârieturi și tot felul de semne pentru a reda același aspect ca atunci”, a declarat arheologul Assaf Avraham pentru Reuters, lângă o replică a dalelor de un metru pătrat, amplasată pe Muntele Măslinilor, cu vedere la Orașul vechi al Ierusalimului și locurile sfinte.

În Noul Testament scrie că Iisus a mers la templu, în copilările, pentru pelerinaj și studiu, iar la maturitate, după ce a devenit predicator, i-a alungat pe cei care schimbau bani, vindeau și cumpărau. Evanghelia după Ioan îl descrie ca „umblând prin templu, în pridvorul lui Solomon”.

Recearea pavajului celui de-al Doilea Templu, unde a pășit Iisus, „o muncă foarte grea”

Templul a fost restaurat și mărit la ordinul regelui Irod, la fel ca alte mari structuri din Iudeea din epoca romană. Analizarea dalelor rămase în ruinele templului le-au indicat arheologilor ce materiale au fost folosite pentru construcție, respectiv calcar și piatră de la Marea Moartă, lucrate manual, precum și marmură importată. Incrustațiile erau în stilul ornamentat „Opus Sectile”.

Iosephus Flavius (Iosif Flaviu), un istoric evreu al perioadei, a notat că în curțile templului fuseseră „așezate pietre de tot felul”, un alt indiciu că dalele folosite la pavaj erau de diferite culori și texturi.

Recrearea podelei a fost „o muncă foarte grea” care a durat șapte luni, a spus Avi Tavisal, șeful echipei de artizani.

„Dar a fost foarte interesant și am făcut-o din toată inima. Sperăm că va fi un lucru la care oamenii să vină, să vadă, să atingă și să simtă cum a fost cu 2.000 de ani înainte” , a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Tot ce trebuie ştiut despre Crăciun, de la naşterea lui Iisus la tradiţii şi obiceiuri

Şapte tradiţii înspăimântătoare de Crăciun din întreaga lume

Este adevărată povestea naşterii lui Iisus Hristos?

Fenomenul astronomic UNIC care a produs apariţia ”Stelei din Betleem”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase