Home » Istorie » Cum va arăta arheologia în anul 2021

Cum va arăta arheologia în anul 2021

Publicat: 09.01.2021

Pandemia de COVID-19 și criza economică pe care a cauzat-o au afectat considerabil predicțiile arheologice pentru anul 2021. Deși vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt promițătoare, va mai trece o perioadă până când acestea vor fi distribuite la mare parte din populația lumii.

Astfel, arheologii vor continua cel mai probabil să încerce noi modalități de a-și desfășura cercetările. Arheologii se vor baza mai mult ca niciodată pe metodele care implică echipe mai mici de oameni de știință locali, ajutate de mai mulți cercetători care vor analiza descoperirile prin intermediul mediului virtual.

Zilele în care arheologii organizau conferințe mari în hoteluri sunt pe terminate, pe măsură ce pandemia de coronavirus demonstrează că întâlnirile virtuale sunt mai ieftine, mai populare și pot fi urmărite de mai mulți oameni.

Mai multe mumii la Saqqara

În 2020, arheologii egipteni care desfășurau excavări în Saqqara au descoperit peste 100 de sicrie sigilate care conțineau mumii. Excavările au început în vara anului 2020, iar numărul de mumii descoperite este în continuă creștere și excavările încă nu au fost finalizate.

O întoarcere parțială la excavări

Anul acesta, excavările arheologice au fost anulate sau restrânse în timp ce carantinarea statelor și restricțiile de călătorie au însemnat că unii arheologi au accesat cu greu laboratoarele, arhivele și colecțiile din muzee.

Mai mult, criza economică globală a devastat bugetele guvernelor și ar fi afectat donațiile făcute la universități și institutele de cercetare. Asta înseamnă că până și atunci când condițiile vor fi sigure pentru arheologi, aceștia vor avea dificultăți în fondurilor necesare.

COVID-19 contribuie la furtul de artefacte

Există indicații că pandemia de COVID-19 a contribuit la o creștere a furturilor. De asemenea, în timpul carantinelor au fost înregistrate mai multe furturi decât de obicei și rata acestora este acum mai ridicată decât înainte de COVID-19. Un exemplu îl reprezintă o operă semnată de Van Gogh care a fost furată din Muzeul Singer Laren, acolo unde era expusă cu împrumut de la Muzeul Groninger, din Țările de Jos în martie 2020 în timpul unei carantine naționale. Până acum, infractorul (sau tabloul) nu au fost găsit.

Conferințele virtuale de arheologie, la ordinea zilei

Ca reacție la pandemia de COVID-19, arheologii și organizațiile arheologice au început să-și schimbe modul de a desfășura întâlnirile și excavările. În loc să zboare cu avionul la un hotel sau un centru de conferințe, participanții la întâlniri s-au întâlnit din confortul propriei case. Strategia a avut succes, unele organizații având mai mulți participanți la întâlnirile virtuale decât la cele fizice, potrivit Live Science.

Excavări parțial virtuale

În 2020, o echipă de arheologi care desfășura cercetări în apropiere de Arbil, Irak, nu a putut aduce cu avionul alți membri ai echipei din străinătate, astfel că o echipă mai restrânsă, compusă din arheologii care locuiau în zona Arbil, a desfășurat munca de teren, în timp ce restul echipei a ajutat prin mediul virtual. Această metodă nu doar că limitează problemele de călătorie, dar reduce sau elimină costurile de cazare și transport.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii cred că au descoperit locul în care Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte

Dale din templul în care a pășit Iisus, recreate de arheologi

Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

„Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase