Home » Istorie » Secretele ascunse ale societăților antice, dezvăluite de imagini amplificate cu ajutorul microscopiei

Secretele ascunse ale societăților antice, dezvăluite de imagini amplificate cu ajutorul microscopiei

Publicat: 23.01.2021

Imagini extrem de mărite ale unor artefacte arheologice le dezvăluie frumusețea extraordinară ascunsă și oferă indicii interesante despre modul în care au fost confecționate în urmă cu atât de mult timp.

Spre exemplu, un material textil persan din secolul al XVII-lea conține fibre de mătase care au fost înfășurate individual cu fâșii de metal. Microstructura unui ac din Cipru reține atingerea persoanei care l-a folosit, prin urme de coroziune care apar pe măsură ce acul este învârtit și mânuit.

Astfel imagini arheologice sunt prezentate momentan la Muzeul Penn din Philadelphia, SUA, în cadrul unei expoziții numite „Frumusețea invizibilă: Arta științei arheologice” (Invisible Beauty: The Art of Archaeological Science).

„Încercăm să înțelegem ce tehnologie a fost folosită”

O altă imagine spectaculoasă arată un pic de bazalt care strălucește într-o țiglă ceramică de la Gordium, un sit din Turcia care a fost locuit începând cu cel puțin 2300 î.Hr., în timpul epocii bronzului timpurii. Țigla datează din prima jumătate a secolului VI î.Hr. Bazaltul, o rocă vulcanică, poate arăta monotonă și întunecată la o primă vedere. Însă, atunci când este observată în lumina polarizată a microscopului, bazaltul strălucește în culori vii.

Cuprinderea bazaltului în țigle poate dezvălui arheologilor dacă țigla a fost făcută local sau importată, iar această informație îi poate ajuta să reconstituie rute istorice de comerț și rețele de schimb, a explicat Marie-Claude Boileau, unul dintre autorii expoziției și directorul Centrului pentru Analiza Materialelor Arheologice (CAMM) de la Muzeul Penn.

Imaginea este spectaculoasă datorită cristalelor colorate și a poveștii pe care acestea o spun. „Încercăm să înțelegem ce tehnologie a fost folosită pentru confecționarea acestor țigle, cum au îmbinat argila și cum au adăugat bucățile de bazalt”, a adăugat Boileau.

Dovezi ascunse despre societăți antice

Încă de la inventarea microscopului în secolul al XVI-lea, oamenii de știință au folosit amplificarea și lumina pentru a observa organisme și structuri prea mici pentru a fi văzute de ochiul liber. În zilele noastre, microscopul modern oferă imagini din lumi pe care cercetătorii din urmă cu sute de ani doar le puteau visa, precum un purice de apă (Daphnia pulex) care naște, vasele ce înconjoară creierul unui pește-zebră juvenil și chiar celule vii individuale în 3D, scrie Live Science.

Descoperirile mumiilor antice, orașelor demult pierdute, instrumentelor, bijuteriilor și a altor obiecte ajută experții să reconstituie trecutul omenirii, iar tehnologiile de imagistică permit oamenilor de știință să desfășoare investigații non-invazive care nu vor distruge materiale delicate. Cu ajutorul microscopiei, razelor X, radiometriei magnetice și a luminii UV oamenii de știință pot accesa dovezi ascunse despre societăți antice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel

Arheologii au aflat ce sunt, de fapt, aceste artefacte dintr-un tărâm demult dispărut

Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase