Home » Istorie » Amuletă antică pentru protecție împotriva deochiului și a demonilor, redescoperită după 40 de ani

Amuletă antică pentru protecție împotriva deochiului și a demonilor, redescoperită după 40 de ani

Amuletă antică pentru protecție împotriva deochiului și a demonilor, redescoperită după 40 de ani
Credit foto: Dafna Gazit/ Israel Antiquities Authority
Publicat: 21.06.2021

O amuletă din bronz inscripționată cu numele lui Dumnezeu și simboluri magice pentru protecție împotriva demonilor și a deochiului a fost predată autorităților după ce a fost dezgropată în nordul Israelului în urmă cu 40 de ani.

Amuleta, care ar fi fost purtată în trecut atașată la un colier, ar data din urmă cu 1.500 de ani, din timpul perioadei bizantine, potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA). La acea vreme, regiunea era sub conducerea Imperiului Roman de Răsărit, care mai era cunoscut și drept Imperiul Bizantin după Bizanțiu sau Bizanț, denumirea orașului în care era situat (până la acea vreme Bizanțiu devenise deja Constantinopol, iar în ziua de astăzi este Instabul).

Deși amuleta este inscripționată cu litere grecești, acestea arată numele evreiesc pentru Dumnezeu: I A W Θ, o formă a numelui „Yahweh”.

„Până și evreii din acea perioadă purtau amulete de acest tip pentru protecție împotriva deochiului”

Arheologii au găsit amuleta din bronz, care are o lungime de aproximativ 8 centimetri și o lățime de 1,5 centimetri, în apropiere de situl unei sinagogi din Arbel, la vest de Marea Galileei. Locul descoperirii și inscripția sugerează că amuleta ar fi fost purtată de cineva care era evreu, în ciuda originilor sale religioase, a explicat Eitan Klein, arheolog la IAA.

„Deși istoricii identifică în general purtătorii acestor amulete drept creștini sau gnostici, faptul că amuleta a fost găsită într-o așezare evreiască care conținea o sinagogă în secolele V și VI e.n. ar putea indica faptul că până și evreii din acea perioadă purtau amulete de acest tip pentru protecție împotriva deochiului și a demonilor”, a spus Klein.

Amuleta ar putea data de la sfârșitul perioadei talmudice

Amuleta a fost descoperită la situl așezării antice evreiești Arbel în urmă cu 40 de ani de către un membru fondator al unui moshav din apropiere, un tip de comunitate cooperativă agricolă stabilită de pionierii israelieni în anii 1920, potrivit Live Science.

Amuleta ar putea data de la sfârșitul perioadei talmudice din istoria evreiască, atunci când teologia tradițională și legile evreiești erau formalizate în colecția de lucrări scrise cunoscută drept Talmud. Klein a mai precizat că sinagoga de la Arbel era adesea menționată în izvoarele istorice din acea perioadă

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperiri uimitoare în „Peștera Ororilor”. Un pergament biblic, mumia unui copil și cel mai vechi coș din lume

Fragmente rare din textile purpurii de pe vremea regilor biblici, descoperite pentru prima oară în Israel

Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel

O piatră inscripționată cu mesajul „Hristos, născut de Maria”, descoperită de arheologii din Israel

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase