Home » Știință » Încetinirea rotației Pământului, unul din motivele pentru care există viață pe Terra

Încetinirea rotației Pământului, unul din motivele pentru care există viață pe Terra

Încetinirea rotației Pământului, unul din motivele pentru care există viață pe Terra
Incetinirea rotatiei pamantului si oxigenarea, principalele cauze ale aparitiei vietii pe Terra/Credit foto: Ben White, Unsplash
Publicat: 06.08.2021

Încă de la formarea Terrei, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, rotația acestei planete a încetinit treptat și, ca urmare, zilele pe Pământ au devenit mai lungi. Convingerea cercetătorilor, interesați de evoluția vieții pe Terra, este aceea că viteza cu care se învârte astrul – cu alte cuvinte, lungimea zilei sale – ar fi putut avea un efect important asupra modelului și momentului de oxigenare ale planetei.

În opinia cercetătorilor, algele albastre-verzi (sau cianobacteriile), care au apărut și au proliferat cu aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă, sunt responsabile de producerea unei cantități mai mari de oxigen, ca subprodus metabolic, ca urmare a creșterii, în timp, a duratei unei zile.

„O întrebare al cărei răspuns este de interes pentru foarte mulți savanți în științele Pământului este legată de modul în care atmosfera Pământului a primit oxigenul, pe de o parte, și de factorii care au determinat această oxigenare, pe de alta”, a afirmat recent microbiologul Gregory Dick de la Universitatea din Michigan, citat de Science Alert.

Rotația și oxigenarea, componente majore care au dus la viața de pe Terra

Gregory Dick este adeptul ideii potrivit căreia există două componente majore care au legătură cu fenomenele petrecute pe Terra din perspectiva celor descrise mai sus. Primul ține de aspectul rotației Pământului care încetinește. Acest fapt se datorează atracției gravitaționale exercitată de Lună asupra planetei, ceea ce provoacă o decelerație de rotație, deoarece Luna se îndepărtează treptat.

„Știm, pe baza dovezilor fosile, că zilele aveau doar 18 ore în urmă cu 1,4 miliarde de ani. De asemenea, avem certitudinea, tot fundamentată științific, că acum 70 de milioane de ani, durata unei zile era cu o jumătate de oră mai mică decât în zilele noastre. Un calcul simplu arată că, într-un secol, avem un decalaj de 1,8 milisecunde”, a susținut microbiologul.

Gregory Dick a făcut referire și la cea de-a doua componentă care duce la evoluția de acum a planetei.  „Este ceea ce noi numim Marele Eveniment de Oxigenare, când cianobacteriile au apărut în cantități atât de mari încât atmosfera Pământului a cunoscut o creștere semnificativă a oxigenului. Fără această oxidare, oamenii de știință sunt convinși că viața așa cum o știm nu ar fi fost posibilă pe Terra.

Dovezi științifice de necontestat

Omul de știință Arjun Chennu de la Leibniz Center for Tropical Marine Research, din Germania, și el interesat de legăturile directe dintre rotația Pământului, micșorarea în timp a duratei unei zile terestre și viața pe Pământ, a explicat și el fenomenul: „Dovezile științifice pe care le avem la dispoziție sugerează că două zile a câte 12 ore ar trebui să fie similare cu o zi de 24 de ore. Lumina soarelui crește și coboară de două ori mai repede, iar producția de oxigen ține și ea pasul cu ceea ce se întâmplă”.

Rezultate obținute de echipa de cercetători de la Universitatea din Michigan au fost încorporate în modelele globale ale nivelurilor de oxigen, motiv pentru savanți să constatate că lungirea zilelor a fost legată de creșterea treptată a oxigenului pe Terra, Marelui Eveniment de Oxigenare urmându-i, cu  în jur de 550 până la 800 de milioane cu ani în urmă, un Al Doilea, așa numitul Eveniment de Oxigenare Neoproterozoic.

„Legăm legile fizicii care operează la scări foarte diferite, de la difuzia moleculară la mecanica planetară. Arătăm că există o legătură fundamentală între lungimea zilei și cât de mult oxigen poate fi eliberat de microbii care locuiesc la sol”, a spus Chennu.

Citește și:

Cum a apărut viaţa pe Terra? Vechea teorie este demontată

Polii magnetici s-ar putea inversa complet în următorii 100 de ani. Care sunt riscurile pentru viaţa pe Terra?

Oamenii trăiesc azi pe Pământ datorită bureţilor, spun oamenii de ştiinţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase