Home » Istorie » Berea era consumată în urmă cu 9.000 de ani în China, însă nu de plăcere

Berea era consumată în urmă cu 9.000 de ani în China, însă nu de plăcere

Berea era consumată în urmă cu 9.000 de ani în China, însă nu de plăcere
Credit foto: Jiajing Wang
Publicat: 11.09.2021

Arheologii au descoperit unele dintre cele mai vechi artefacte asociate cu bere, într-o captură găsită în Qiaotou în sudul Chinei, care datează din urmă cu 9.000 de ani. Totuși, se pare că berea antică nu era băută de plăcere.

Descoperirea constă în două schelete umane înconjurate de zeci de vase din ceramică, chiar unele dintre cele mai vechi vase din ceramică pictate găsite până acum, în ceea ce pare a fi o movilă ridicată deasupra unui mormânt într-o zonă non-rezidențială. Dintre cele 50 de vase intacte descoperite, cercetătorii au analizat 20.

Cercetările anterioare au stabilit criteriile pentru identificarea produselor alimentare valoroase din punct de vedere social în istoricul arheologic, precum ingredientele care sunt greu de colectat sau de produs.

GALERIE FOTO

Berea din cazul de față ar trece cu brio, astfel că arheologii au concluzionat că băuturile din acele recipiente nu făceau parte dintr-o masă obișnuită.

Berea antică nu ar fi fost precum cea cu hamei din ziua de astăzi

Toate aceste informații indică faptul că băuturile ar fi făcut parte dintr-o ceremonie asociată cu înmormântarea celor morți, cred cercetătorii. Unele dintre recipiente avea dimensiuni similare cu pahare din zilele noastre, în timp ce șapte dintre acestea păreau să fie vase Hu cu gât lung, folosite pentru consumul de alcool în perioade istorice ulterioare.

„În urma unei analize a reziduurilor din vasele de la Qiaotou, rezultatele noastre au dezvăluit că ceramica era folosită pentru bere, în cel mai general sens. Totuși, berea antică nu ar fi fost precum cea cu hamei din ziua de astăzi. În schimb, berea era cel mai probabil ușor fermentată și îndulcită, astfel că ar fi avut o nuanță încețoșată”, a explicat Jiajing Wang, antropolog la Colegiul Dartmouth, New Hampshire, SUA.

Berea era un element esențial în ritualurile funerare preistorice din sudul Chinei

Având în vedere că rămășițele sunt atât de vechi, de pe vremea când orezul abia începea să fie folosit ca aliment de bază, este dificil pentru cercetători să spună cu certitudine cum era produs alcoolul de această comunitate antică, potrivit Science Alert.

„Deși oamenii nu ar fi cunoscut biochimia asociată cu orezul care prindea mucegai, aceștia au observat probabil procesul de fermentare și l-au perfecționat pe parcurs. Descoperirile sugerează că berea era un element esențial în ritualurile funerare preistorice din sudul Chinei, contribuind la apariția de societăți complexe de fermieri patru milenii mai târziu”, au scris oamenii de știință în studiul publicat în jurnalul PLOS ONE.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai veche fabrică de bere, descoperită în Egipt

Metalul din care sunt făcute cutiile de bere a fost asociat cu maladia Alzheimer

Sake, băutura națională a Japoniei servită într-un mod cu adevărat special

Berea este tot mai apreciată de români. Și pasiunea femeilor pentru această băutură a crescut

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase