Un altar roman, vechi de 2.000 de ani, descoperit lângă Ezine, în Turcia

26 10. 2021, 15:00

O echipă de arheologi a anunțat descoperirea unui altar roman vechi de 2.000 de ani în nord-vestul Turciei, lângă orașul Ezine din provincia Çanakkale.

O sală cu un podium, un templu, odeum și o baie se numără printre rămășițele care au supraviețuit până în prezent în orașul antic Alexandria Troas, de lângă Marea Egee.

Situat în strâmtoarea Dardanelelor, orașul Alexandria Troas a avut o economie puternică și înfloritoare între secolele I și IV, după ce a devenit un port maritim al coloniei romane cu același nume. Cu o populație de aproape 100.000 de oameni în perioada de glorie, orașul antic a fost abandonat în cea mai mare parte în secolul al IX-lea, după decăderea economică.

Erhan Öztepe, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Ankara, a afirmat că evoluțiile tehnologice recente, inclusiv un sistem subteran de raze X, au contribuit la cercetări arheologice aprofundate în regiune, notează Hurriyet Daily News.

„Într-una dintre săpăturile de control au fost descoperite rămășițele unui posibil altar. Am excavat situl pentru a vedea dacă are aceleași caracteristici și structură arhitecturală ca și templul”, a spus arheologul.

Altarul roman, readus vizitatorilor cu ajutorul tehnologiei

Afirmând că structura datează probabil din primul secol al erei noatre, Öztepe a precizat că săpăturile arheologice au ajuns la șapte metri sub suprafață, dedesubt existând o fundație adâncă.

„S-au pierdut, în mare parte, toate acoperișurile și ornamentele arhitecturale. Este important că o structură pe care o putem numi altar roman a fost dezgropată în fața templului”, a mai spus el.

Öztepe a anunțat că structura va fi deschisă vizitatorilor odată cu realizarea măsurilor de protecție pentru securizarea descoperirilor. „Altarul roman, precum și templul, vor fi explicate vizitatorilor”, a declarat el.

Istoricul a adăugat că vizitatorii vor vedea imaginile altarului în 3D pe o placă transparentă și că vor putea accesa informații legate de structuri, scanând un cod QR de pe smartphone-urile lor.

Vă recomandăm să citiți și:

Un altar roman neobișnuit, descoperit în Turcia

Spargerea unui baraj din Turcia a dus la descoperirea unui întreg sat cu tot cu moschee, morminte şi altar

Un altar păgân dedicat zeului Pan, vechi de 1.800 de ani, a fost descoperit într-o biserică bizantină