Home » Cultură » Top 10 săbii faimoase care au făcut istorie

Top 10 săbii faimoase care au făcut istorie

Publicat: 01.09.2020

Săbiile au jucat un rol important în istorie, atât ca arme, dar și ca simboluri.

Primele săbii au apărut în Epoca Bronzului, fiind, în realitate, un fel de pumnale mai mari. Cu toate acestea, dezvoltările tehnologice care au dus la obținerea fierului și a unor tehnici din ce în mai bune de prelucrare a fierului au făcut ca aceste arme să devină extrem de importante în luptele purtate de-a lungul timpului.

Săbiile au reprezentat un important simbol al statului și puterii purtătorilor și, de aceea, în timp, acestor arme au devenit subiectul poveștilor și legendelor. TopTenz a creat o listă cu astfel zece săbii faimoase.

10. Sabia lui Tomoyuki Yamashita

Tomoyuki Yamashita a fost un general al armatei imperiale japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. El a devenit cunoscut în timpul războiului după cucerirea coloniilor britanice câștigându-și în cele din urmă porecla „Tigrul Malaeziei”. După încheierea ostilităților, Yamashita a fost judecat pentru crime de război legate de masacrul din Manila și multe alte atrocități din Filipine și Singapore. A fost un proces controversat care s-a încheiat cu o condamnare la moarte a acestuia.

În timpul carierei sale militare, Tomoyuki Yamashita a deținut o sabie care a fost realizată de celebrul fierar Fujiwara Kanenaga între 1640 și 1680. Arma a avut nevoie de o schimbare a mânerului la începutul anilor 1900. Această sabie lungă de samurai a fost predată de generalul Yamashita generalului MacArthur. Generalul american a oferit această armă Muzeul Militar West Point, unde rămâne astăzi.

9. Sabia lui José de San Martín

Faimosul general argentinian a trăit între a anii 1778-1850 și a intrat în istorie prin rolul pe  care l-a jucat în independența Americii de Sud de Spania. Sub conducerea lui San Martin, Peru și-a obținut oficial independența în data de 28 iulie 1821.

Una dintre cele mai prețuite obiecte ale lui José de San Martín a fost o sabie curbată pe care a achiziționat-o la Londra. San Martín admira lama curbă a sabiei și credea că arma era manevrabilă și ideală pentru luptă. Din acest motiv, și-a înarmat cavaleria cu arme similare, pe care le considera importante pentru atacuri.

8. Sabia cu șapte ramuri

Această sabie a fost forjată în secolul al patrulea de către fierarii dinastiei Baekje din Pensinula Coreeană și, spre deosebire de restul armelor de pe această listă, nu a fost folosită pentru lupte. Sabia are 74.9 centimetri lungime și șapte vârfuri și după cum explică istoricii aceasta a făcut parte din tributul regelui Geunchogo către regele dinastiei Jin.

Sabia este o legătură istorică importantă și arată că există o relație între țările din Asia de Est din această epocă. Sabia originală cu șapte ramuri este în prezent găzduită în Altarul Isonokami din Prefectura Nara din Japonia și nu poate fi vizitată de către public.

7. Sabia lui William Wallace

William Wallace a fost un cavaler scoțian care a trăit între 1272-1305 și este cunoscut pentru că a condus o rezistență împotriva Angliei, care au fost purtate la sfârșitul secolului XIII și începutul secolului al XIV-lea. În timpul vieții sale, Wallace a fost numit Gardian al Scoției. Pentru a supraviețui pe câmpul de luptă, a trebuit să fie un spadasin iscusit. În 1305, William Wallace a fost capturat de regele Eduard I al Angliei și a fost executat pentru trădare. Astăzi William Wallace este amintit în Scoția ca un patriot și erou național.

O sabie despre crede că i-ar fi aparținut lui Wallace se află în Stirling și se se spune că ar fi fost folosită într-o bătălie purtată în acel oraș în anul 1297. Arborele sabiei măsoară 132 cm și are o greutate de 2,7 kg și dacă e să dăm crezare legendelor, mânerul inițial al acesteia a fost realizat din pielea unui comandant englez.

6. Tizona

Cidul este una dintre figurile de legendă ale istoriei spaniole și, din această cauză, săbiile folosite de acesta au devenit și ele faimoase. Tizona este o sabie care a fost folosită pentru a lupta împotriva maurilor și a devenit dintre cele mai prețuite relicve din Spania și se crede că a fost forjată în Córdoba. Analizele au relevat faptul că în ciuda originii sale presupuse în lama ei se găsesc cantități considerabile de oțel Damasc.

Tizona are 103 cm lungime și cântărește doar 1,1 kg kilograme. Acesta conține două inscripții separate, pe o parte se află anul de fabricație 1002, iar cealaltă prezintă rugăciunea catolică Ave Maria. Sabia este în prezent expusă la Muzeul de Burgos din Spania.

5. Sabia lui Napoleon Bonaparte

În 1799, Napoleon Bonaparte a devenit liderul militar și politic al Franței după ce a organizat o lovitură de stat. Cinci ani mai târziu, Senatul  l-a proclamat împărat. În prima decadă a secolului al XIX-lea, Napoleon și Imperiul Francez s-au angajat în conflicte cu fiecare putere europeană majoră. În cele din urmă, o serie de victorii le-au oferit francezilor o poziție dominantă în Europa continentală. Decizia de a invada Rusia în 1812 a marcat punctul de cotitură în viața lui Napoleon, ducând doi ani mai târziu la înfrângerea și exilul pe insula Elba.

Despre Napoleon Bonaparte s-au spus și scris extrem de multe, dată fiind influența pe care aceasta a avut-o asupra istoriei universale și din această cauză, armele folosite de acesta ar atrage imediat atenția colecționarilor. În vara anului 2007, o sabie încrustată cu aur, care a aparținut împăratului, a fost scoasă la licitație în Franța pentru mai mult de 6,4 milioane de dolari. Prețul fiind crescut și din cauza faptului că arma ar fi fost folosită în luptă de către Napoleon.

4. Sabia Milei

Această sabie ar fi aparținut ultimului rege anglo-saxon al Angliei: Eduard Confesorul (1042-1066). Această sabie atrage atenția nu doar prin istoria sa îndelungată, dar și prin forma sa neobișnuită. Mai exact, aceasta are vârful rupt, legenda spune că vinovatul ar fi fost chiar un înger care astfel ar fi oprit astfel moartea unei persoane nevinovate.

Sabia face parte din tezaurul coroanei britanice și este uan dintre cele cinci arme folosite în timpul ceremoniilor de încoronare. În general, Sabia Milei este folosită de către monarhi pentru a ridica diverse persoane la rangul de cavaler.

3. Zulfiqar

Una dintre cele mai cunoscute arme din lumea musulmană i-a aparținut lui Ali, vărul și ginerele profetului Mohamed, dar și conducător al califatului între anii 656 și 661 ai erei noastre. Tradiția islamică spune că sabia ar fi fost oferită de către profet lui Ali înainte de bătălia de la Uhud.

Zulfiqar este o sabie curbată și deși există o serie de descrieri care pe alocuri se contrazic, legendele cad de acord asupra faptului că această sabie ar fi avut două lame paralele la vârf. Aceleași legende susțin că această armă ar fi avut abilități mistice.

2. Honjo Masamune

Săbiile au jucat un rol important în viața samurailor din Japonia Medievală, acestea fiind un indicator al statului, dar și al puterii pe care o aveau față de clasele sociale inferioare, care nu aveau voie să poarte arme. Din această cauză, fierarii care au devenit la rândul lor importanți, iar cei mai iscusiți au intrat în legendă.

Honjo Masamune este unul dintre cei mai cunoscuți fierari japonezi medievali, acesta trăind între 1288 și 1328. Acesta a creat o mulțime de săbii lungi, tachi, și săbii scurte, tanto. Majoritatea samurailor foloseau în luptă doar săbiile lungi, cele scurte fiind folosite pentru ritualuri precum seppuku. Cu toate acestea, unii războinici din Japonia au dezvoltat stiluri care includea folosirea simultană a celor două tipuri de săbii.

Cea mai cunoscută dintre toate săbiile lui Masamune poartă numele de Honjo Masamune și este atât de importantă pentru că a fost folosită de shogunii din perioada Edo. Sabia a fost transmisă timp de generații și 1939, arma a fost numită comoară națională a Japoniei, dar a rămas în ramura Kii a familiei Tokugawa. Ultimul proprietar cunoscut al lui Honjo Masamune a fost Tokugawa Iemasa. Se pare că acesta a predat arma și alte 14 săbii la o secție de poliție din Mejiro, Japonia, în decembrie 1945.

Polițiștii ar fi predat armele unui ofițer american în anul 1946, după care istoricii și investigatorii nu mai pot confirma nici o informație despre Honjo Masamune. Experții explică faptul că această sabie este una dintre comorile care au dispărut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

1. Joyeuse

Carol cel Mare este unul dintre cei mai importanți monarhi ai Europei Occidentale, războaiele  și deciziile politice luate de către acesta schimbând în mod fundamental destinul continentului pe care ne aflăm.

O figură istorică atât de importantă reușește să își extindă faima și asupra obiectelor pe care le-a folosit de-a lungul vieții sale. Un astfel de obiect este sabia sa personală Joyeuse. Astăzi, există două săbii despre care se crede că ar Joyeuse, una dintre acestea este păstrată în Weltliche Schatzkammer din Viena, în timp ce cea de-a doua este găzduită la Luvru, în Franța.

Lama prezentată la Muzeul Luvru pretinde construită folosind fragmente din sabia originală a lui Charlemagne. Sabia este alcătuită din piese din secole diferite, astfel încât stabilirea adevărului este imposibilă. Mânerul sabiei indică o dată de fabricație în jurul vremii lui Charlemagne.

Citește și:

10 mari luptători cu sabia care au intrat în istorie

Ce înseamnă ”hara-kiri”?

Istoria violentă şi puţin ştiută a mamelucilor, dinastia de războinici-sclavi care s-a extins pe mii de kilometri şi pe două continente

Fierarii din Damasc realizau săbii folosind nanotuburi de carbon cu multe secole înainte de descoperirea modernă a acestora

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum a ajuns România cea mai mare țară din Europa de Sud-Est
Cum a ajuns România cea mai mare țară din Europa de Sud-Est
Fizicienii au găsit un mod complet nou de măsurare a timpului
Fizicienii au găsit un mod complet nou de măsurare a timpului
Daniel Băluță, premiat la Gala Mari Sportivi 2024! Primarul Sectorului 4 a construit Berceni Arena, singurul patinoar ridicat în București în ultimii 70 de ani: „Comunitatea și-a dorit să relanseze sporturile de iarnă”
Daniel Băluță, premiat la Gala Mari Sportivi 2024! Primarul Sectorului 4 a construit Berceni Arena, singurul patinoar ...
Țânțarii purtători de paraziți modificați genetic ar putea fi utilizați pentru imunizarea împotriva malariei
Țânțarii purtători de paraziți modificați genetic ar putea fi utilizați pentru imunizarea împotriva malariei
Cum a trăit Marea Unire un diplomat din România. Regina Maria l-a considerat „un adevărat prieten”
Cum a trăit Marea Unire un diplomat din România. Regina Maria l-a considerat „un adevărat prieten”
Aleksandr Isayevici Soljenițîn, un prooroc al secolului XX. Cum a schimbat percepția asupra comunismului
Aleksandr Isayevici Soljenițîn, un prooroc al secolului XX. Cum a schimbat percepția asupra comunismului
Taxele pe băuturile dulci nu arată niciun rezultat în scăderea obezității tinerilor
Taxele pe băuturile dulci nu arată niciun rezultat în scăderea obezității tinerilor
Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu
Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu
Drumul către Marea Adunare de la Alba Iulia. „Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai minunată a istoriei româneşti”
Drumul către Marea Adunare de la Alba Iulia. „Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai minunată a istoriei ...
Astronomii au măsurat electroni cosmici la cele mai înalte energii de până acum
Astronomii au măsurat electroni cosmici la cele mai înalte energii de până acum
SUA a aprobat vânzarea de arme către Taiwan
SUA a aprobat vânzarea de arme către Taiwan
Cel mai mare și mai valoros depozit de aur din lume, descoperit în China
Cel mai mare și mai valoros depozit de aur din lume, descoperit în China
Volodimir Zelenski acceptă încetarea războiului în schimbul aderării Ucrainei la NATO
Volodimir Zelenski acceptă încetarea războiului în schimbul aderării Ucrainei la NATO
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Cum au fost realizate singurele fotografii ale Unirii de la 1918. Samoilă Mârza, ajuns întâmplător fotograful Unirii
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Cum au fost realizate singurele fotografii ale Unirii de la 1918. Samoilă Mârza, ajuns întâmplător ...
Shein și Temu continuă să vândă jucării, în ciuda acuzațiilor că vând produse contrafăcute
Shein și Temu continuă să vândă jucării, în ciuda acuzațiilor că vând produse contrafăcute
Thailanda trimite acasă în Madagascar aproape 1.000 de animale pe cale de dispariție
Thailanda trimite acasă în Madagascar aproape 1.000 de animale pe cale de dispariție
Un studiu dezvăluie ce se întâmplă în creierul oamenilor de Black Friday
Un studiu dezvăluie ce se întâmplă în creierul oamenilor de Black Friday
Preţul cafelei, aproape de maximul ultimilor 50 de ani
Preţul cafelei, aproape de maximul ultimilor 50 de ani