Home » Istorie » Locul unei bătălii purtate de Richard Inimă-de-Leu în cea de a treia cruciadă a fost descoperit

Locul unei bătălii purtate de Richard Inimă-de-Leu în cea de a treia cruciadă a fost descoperit

Locul unei bătălii purtate de Richard Inimă-de-Leu în cea de a treia cruciadă a fost descoperit
Arheologii cred că au localizat locul exact al bătăliei de la Arsuf din 7 septembrie 1191.
Publicat: 25.08.2020

Arheologii cred că au localizat locul exact al bătăliei de la Arsuf din 7 septembrie 1191.

GALERIE FOTO

Un arheolog din Israel a localizat unul dintre câmpurile de luptă cheie ale celei de-a treia cruciade, Arsuf, locul în care Richard I al Angliei, cunoscut sub numele de Richard Inimă-de-Leu , și trupele sale au învins forțele musulmane. Deși forțele creștine ale regelui au câștigat bătălia, în cele din urmă au pierdut a treia cruciadă în fața musulmanilor, care au preluat controlul total asupra Țării Sfinte, notează Live Science.

„Din păcate pentru cruciați, chiar dacă au câștigat bătălia de la Arsuf, victoria nu a fost decisiv”, explică Rafael Lewis, cercetător al al Universității Haifa, Israel. Acesta mai adaugă: „Forțele musulmane nu și-au pierdut din putere și au fost capabile să continuae lupta cu armata cruciată încă un an. Totul s-a încheiat cu un tratat, care le-a permis lui Richard și oamenilor săi să ajungăla Ierusalim pentru a-și realiza pelerinajul în oraș, dar nu l-au capturat”.

Cruciada a III-a

În timpul celei de-a treia cruciade (1189 – 1192), armat lui Richard Inimă-de-Leu și alte forțe creștine au mers să recupereze Ierusalimul de la sultanul Saladin,numele occidental pentru Salah al-Din ibn Ayyub, care unise lumea musulmană când a capturat Orașul Sfânt de la creștini.

După ce orașul Acra a căzut în fața creștinilor, Richard I a ales să-și ducă trupele la Jaffa, pentru ca aceștia să poată captura portul de acolo, o mișcare care să îi ajute pe cruciați să asigure venirea proviziilor și întăririlor pentru asediul Ierusalimului. În următoarele 17 zile, trupele au pornit de-a lungul coastei până au ajuns în Arsuf, unde îi așteptau forțele lui Saladin.

Atât cruciații, cât și musulmanii sperau la un rezultat decisiv, cu o parte pierzând atât de rău încât războiul ar avea un câștigător clar. Dar după ce au făcut trei atacuri împotriva oamenilor lui Saladin, cruciații au învins, dar nu au reușit să înfrângă forțele sultanului.

De-a lungul timpului, mai mulți istorici au încercat să identifice locul exact al bătăliei, datele istorice indicând faptul că acesta ar fi avut loc la nord de orașul modern Tel Aviv. Pentru a face această descoperire, Lewis a folosit informațiile oferite de către fotografiile aeriene și relatările ale călătorilor care au trecut prin Arsuf. Lewis a examinat și topografia peisajului și relatările arheologice, până când a avut o idee clară despre locul unde ar putea fi câmpul de luptă. Apoi, s-a dus acolo în persoană să caute artefactele rămase în urma luptei.

Cu ajutorul unui detector de metale Lewis a reușit să descopere o placă de fier, posibil dintr-un coif, accesorii pentru hamuri de fier și un cui de potcoavă cu cheie, un instrument folosit în Anglia și Franța în secolele XII și XIII. De asemenea, arheologul a descoperit un vârf de săgeată folosit pentru a străpunge armurile, în luptele din secolul al XII-lea, soldații purtau patru straturi de îmbrăcăminte de protecție, a menționat Lewis și un altul care era mai plat, ca un disc, și conceput să vizeze caii, astfel încât animalele să fie rănite și să își arunce din spate călăreții.

Citește și:

De ce regatul creştin Ierusalim a căzut în mâinile lui Saladin, leul deşertului. Cele trei greşeli majore

Cruciadele – între mit şi realitate

Richard Inima de Leu – Nascut sub semnul razboiului

Analize genetice asupra unor schelete din secolele XI-XIII oferă noi detalii despre soldaţii cruciaţi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase