Genetica dezvăluie locul de unde a provenit strămoșul tuturor cailor moderni

01 01. 2022, 17:00

Pământul ancestral al tuturor cailor domestici moderni a fost cel mai probabil situat de-a lungul stepei din Eurasia de Vest, în urmă cu 4.200 de ani, potrivit unor noi cercetări genetice.

În decurs de doar 1.000 de ani, caii puternici și docili crescuți aici, în ceea ce este acum Rusia modernă, pare să fi înlocuit toate celelalte rase din Europa și Asia.

Până în 1000 î.e.n., transportul ecvestru devenise oficial global, schimbând la nivel fundamental comportamentul uman, cultura și tehnicile de război.

Caii antici din în regiunea joasă Volga-Don din Rusia nu au fost primii care să fie domesticiți de oameni. Există și exemple mai vechi de călărie în Asia Centrală, Iberia și Anatolia, însă profilul genetic al acestor creaturi pare să fi fost cel mai util pentru oameni.

Strămoșii cailor domestici moderni au înlocuit toate celelalte populații de cai

Atunci când cercetătorii au cartografiat schimbările de populație de la 273 de genomuri antice de cai, fiecare dintr-o posibilă locație pentru domesticire de cai, aceștia au descoperit că acești cai domestici moderni au făcut parte dintr-un grup care s-a răspândit în al doilea mileniu î.e.n.

În cele din urmă, acel grup a fost mult mai similar din punct de vedere genetic cu acei cai care trăiau în stepa din Eurasia de Vest înainte și în timpul celui de-al treilea mileniu î.e.n.

Rezultatele sugerează că strămoșii cailor domestici moderni au înlocuit toate celelalte populații de cai pe măsură ce s-au extins în Eurasia, potrivit Science Alert.

Caii care trăiau în această regiune antică din Rusia dețin două gene cheie care par să îi diferențieze de alte populații care trăiau la acea vreme. O genă, numită GSDMC, este asociată cu un comportament mult mai docil, în timp ce a doua genă, numită ZFPM1, este asociată cu „o coloană vertebrală mai puternică”.

Oamenii au creat calul „perfect” între 1500 și 1000 î.e.n.

Ambele gene sugerează că acești cai au fost crescuți pentru călărie, având anduranță bună și abilitatea de a suporta greutate, precum și un temperament calm și încrezător.

Descoperirile se alătură unei liste tot mai crescute de studii care contestă o presupunere anterioară ce susține că, de fapt, călăria a fost adusă în Europa de ciobani nomazi din Est în urmă cu 5.000 de ani.

În schimb, autorii acestui nou studiu spun că globalizarea călăriei a avut loc cel puțin 1.000 de ani mai târziu, atunci când caii din stele eurasiatice vestice s-au extins în Anatolia, Dunărea de jos, Boemia, Asia Centrală și apoi în Europa de Vest și Mongolia.

Între 1500 și 1000 î.e.n., genetica sugerează că acești cai domesticiți au înlocuit toate celelalte populații locale. Astfel, oamenii creaseră calul „perfect”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Strămoșul tuturor reptilelor cu solzi, descoperit de oamenii de știință în Argentina

Viața antică din peșteri. Cum foloseau strămoșii noștri diferite surse de lumină în peșteri

Gravuri cu bizoni din peșterile din Spania dezvăluie noi detalii despre capacitățile strămoșilor noștri

Strămoșul crocodililor, descoperit de oamenii de știință în Chile