Home » Istorie » Unelte care arată că oamenii au ajuns în Americi în urmă cu 30.000 de ani ar putea fi cu totul altceva

Unelte care arată că oamenii au ajuns în Americi în urmă cu 30.000 de ani ar putea fi cu totul altceva

Unelte care arată că oamenii au ajuns în Americi în urmă cu 30.000 de ani ar putea fi cu totul altceva
Credit foto: Devlin A. Gandy
Publicat: 05.11.2021

Momentul exact în care specia noastră a ajuns în Americi rămâne o problemă istorică. O dezbatere aprinsă a fost declanșată acum în rândul arheologilor din cauza unor dovezi contradictorii.

Unelte din piatră, anunțate la începutul acestui an, au stârnit entuziasm după ce a fost sugerat că oamenii ar fi ajuns în regiune în urmă cu 30.000 de ani, înainte de ultima glaciațiune.

Arheologul Ciprian Ardelean și colegii săi de la Universitatea Autonomă Zacatecas din Mexic au analizat 1.930 de fragmente de calcar descoperite la peștera Chiquihuite din Zacatecas, concluzionând că acestea au fost pietre transformate în unelte de mâini umane.

Aceștia au testat și ADN-ul din jur și au găsit unele urme genetice ale oamenilor, însă nu au putut trage concluzii ferme.

Multe alte semne ale ocupației umane lipsesc din peșteră

O altă echipă de cercetători, coordonată de arheologul James Chatters de la compania privată Applied Paleoscience, a explicat între timp că pietrele ar fi fost conturate prin procese naturale.

Tiparele de pe pietre nu se potrivesc cu cele observate în unelte de piatră de la alte situri arheologice și nici nu au fost găsite dovezi ale fracturilor de impact pentru a arăta că acestea au fost folosite ca unelte. Totuși, Chatters și echipa sa „nu au inspectat colecția la fața locului, ci mai degrabă s-au bazat strict pe dovezi oferite în articolul original și documentele justificative”.

Credit foto: Ciprian F. Ardelean et al., Nature 2020

De asemenea, alte semne ale ocupației umane lipsesc din peșteră, cum ar fi reziduuri alimentare sau rămășițe animale modificate. Mai mult, uneltele ar fi fost făcut din același tip de piatră, deși oamenii foloseau de obicei mai multe varietăți.

Chatters și colegii argumentează că nu există suficiente dovezi care să arate că aceste roci au fost într-adevăr unelte făcute de oameni. Ardelean și colegii săi au reacționat, făcând referire la populațiile umane antice care ar fi contribuit la genele nativ-americane din zilele noastre.

Niciun scenariu nu poate fi exclus deocamdată

Aceștia susțin că Chatters și echipa au interpretat greșit rezultatele lor, argumentând că, dacă ne așteptăm ca toate artefactele să aibă aceleași tipare, ignorăm tehnologiile mult mai simple care ar fi putut să fie folosite.

Mai mult, în urmă cu doar câteva luni, urme de pași umani descoperiți în New Mexico au fost datați ca fiind vechi de 23.000 de ani, potrivit Science Alert.

Un alt studiu recent a descoperit rămășițe animale de 30.000 de ani care ar fi fost depozitate de oameni în peștera Coxcatlan din Mexic. Așadar, se pare că niciun scenariu nu poate fi exclus deocamdată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un număr record de unelte din os, din urmă cu 400.000 de ani, contestă ceea ce credeam că știm despre oamenii timpurii

Cum arată primele unelte folosite de oameni acum 45.000 de ani în Europa. Galerie FOTO

Un papagal cu handicap din Noua Zeelandă a învățat singur cum să folosească unelte

Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase