Home » Istorie » O veche tablă de joc romană nu este atât de sumbră pe cât bănuiau istoricii

O veche tablă de joc romană nu este atât de sumbră pe cât bănuiau istoricii

Publicat: 04.12.2021

În anii 1980, o tablă de joc a fost găsită scrijelită pintre pietrele din secolul al II-lea dintr-o piață a orașului Ierusalim, provocând speculații cu privire la natura respectivului joc.

Multe dintre teoriile propuse erau brutale, sugerând faptul că jucătorii erau probabil soldați în armata romană care ocupase zona.

Recent a apărut o nouă explicație și anume că ceea ce vedem este de fapt strămoșul jocului de dame.

Tabla mică de joc, inscripționată în piatră, a fost descoperită lângă Poarta Damascului (ridicată în perioada otomană peste fosta Poartă a lui Hadrian). Poarta lui Hadrian a fost construită de romani pentru a sărbători înfrângerea unei noi încercări a evreilor de a-și obține libertatea. În acest context, este de înțeles că unii dintre cei care au privit tabla au crezut că era folosită pentru a juca un joc în onoarea zeului Saturn cu un prizonier ales pentru a fi executat la apus.

Nir Wild nu este un arheolog sau un istoric profesionist, ci organizează reconstituiri istorice. În prezent, lucrează la o serie de evenimente organizate în jurul Ierusalimului, bazate pe descoperirile arheologice realizate de-a lungul timpului acolo, ca parte a sărbătorilor Hanukkah (Hanuka) din acest an.

Hanuka ( Sărbătoarea inaugurării sau Sărbătoarea luminilor) comemorează ridicarea Templului din Ierusalim în urma revoltei evreiești împotriva ocupanților seleucizi, în secolul al II-a î.e.n.

Tabla de joc, strămoșul damelor

În acest context, Wild a dorit să identifice jocul de pe tablă, astfel încât să poată fi jucat din nou după 1.800 de ani. Din fericire, potrivit lui Wild, asta nu însemna că cineva va trebui să se prefacă că va executa pe altcineva la apusul soarelui, relatează IFL Science.

Wild susține că jocul este unul cunoscut sub numele de Alquerque, care a evoluat în cele din urmă în jocul de dame. „Alquerque își are originea în Egiptul Antic. Știm asta pentru că există reprezentări ale jocului pe pereții mormintelor. Nu a fost găsită nicio tablă, ci doar imagini cu ea. Mereu arată la la fel, cu triunghiuri”, a afirmat el.

tabla joc Alquerque
Tablă veche de joc Alquerque / Credit foto: Shutterstock

De atunci, asemenea table de joc au apărut în diferite locuri, inclusiv într-o carte de poezie din secolul al X-lea. Wild este încrezător că se știe cum se juca, cel puțin aproximativ, pentru că la 1.100 de ani după ce romanii au sculptat tabla în pietrele de lângă fosta poartă a lui Hadrian, regele Alfonso al X-lea al Castiliei a comandat „Libro de los Juegos” ( Cartea Jocurilor), cu reguli de joc. Alquerque a fost unul dintre jocurile incluse în carte.

Cum se juca Alquerque

Fiecare jucător avea 12 piese sau „soldați” și scopul era să „mânânce” soldații adversarului. Câștigătorul era cel care acapara toți soldații adversari. „Știm din câteva versiuni despre regulile și diferite nume ale jocului, dar practic toate aveau aceleași ținte și mod de a obține victoria”, a spus Wild.

Toate mutările erau similare cu damele, dar cu o posibilitate mai mică pentru piese de a se deplasa înapoi odată ce au ajuns pe cealaltă parte a teblei. De asemenea, versiunea originală nu permitea preluarea mai multor piese într-o singură mișcare, ceea ce trebuie să fi făcut jocul mai puțin plăcut.

Violența și tortura au fost probabil mai frecvente în lumea antică decât în ​​prezent, dar uciderea prizonierilor la apus nu era neapărat un mod de distracție pentru soldați.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 cei mai răi împărați romani

Top 10 – Cele mai mari batalii ale romanilor

Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân

Pietrele străvechi din Zidul Plângerii din Ierusalim beneficiază de un tratament special

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase