Home » Istorie » Cum a reușit Anglia să întemeieze un imperiu în India

Cum a reușit Anglia să întemeieze un imperiu în India

Publicat: 20.12.2021

În 1600, Compania Indiilor de Est a fost inițial întemeiată pentru a comercializa mărfuri de bază, cum ar fi mătase, ceai, sare, opiu și mirodenii din India. De-a lungul timpului, Compania Indiilor de Est s-a transformat radical dintr-o companie comercială într-o entitate care controla un imperiu în India.

Prin intermediul Companiei Indiilor de Est, Anglia a reușit să domine subcontinentul indian, care include India actuală, Pakistan, Bangladesh și Sri Lanka din anii 1750, scrie DailyHistory.

Britanicii au condus efectiv subcontinentul timp de aproape două secole, din anii 1750 până în 1947, cu relativ puțină opoziție și neliniște. Important este că Rebeliunea Sepoy (Primul Război de Independență) a pus capăt în cele din urmă rolului Companiei Indiilor de Est și a forțat Anglia să administreze direct India.

Cum a ajuns Anglia, aflată la câteva mii de kilometri depărtare și cu o populație mult mai mică, să domine un întreg subcontinent? Motivul a fost rezultatul direct al unei serii unice de circumstanțe care au permis Angliei să-și stabilească autoritatea asupra a sute de milioane de oameni.

Printre acești factori s-au numărat declinul Imperiului Mogul, lipsa de unitate între locuitorii locali, lipsa rivalilor reali, avantajele tehnologice și o politică inteligentă de menținere a elitelor locale la putere și de obținere a cooperării.

Când a fost înființată Compania Indiilor de Est

Britanicii au stabilit pentru prima dată posturi comerciale în India pentru a cumpăra mirodenii care erau foarte căutate în Anglia și Europa.

Au venit inițial să facă comerț cu India, nu să o cucerească. Comerțul cu India era controlat de o companie britanică pe acțiuni, Compania Indiilor de Est, care a fost înființată în 1600. Compania Indiilor de Est monopoliza comerțul anglo-indian.

Compania era deținută de acționari privați, inclusiv comercianți bogați și aristocrați. De-a lungul timpului, compania a obținut profituri spectaculoase din comerțul cu India și a devenit din ce în ce mai influentă în afacerile engleze. În cele din urmă, a înființat chiar și o armată privată pentru a-și apăra interesele și mai târziu a folosit-o chiar pentru a ocupa teritoriul.

În anii 1750, Compania Indiilor de Est avea o armată formată din ofițeri britanici și soldați indieni. Forțele Companiei în anii 1750 au fost conduse de Robert Clive (mai târziu Clive al Indiei).

În 1757, Clive, care s-a dovedit a fi un general strălucit, l-a învins pe Nawab din Bengal și pe aliații săi francezi în bătălia de la Plassey. Această victorie a transformat compania în cea mai puternică putere din India. Curând, Clive și alți comandanți de companie au învins forțele indiene, franceze și alte forțe care contestau influența britanică a Indiei.

Cum a construit Compania Indiilor de Est un imperiu în India

Până în 1760, o mare parte a subcontinentului se afla sub influența directă sau indirectă a Companiei Indiilor de Est.

Compania a fost, la rândul său, influențată de guvernul britanic, care a folosit-o pentru a-și promova interesele în India. Londra a lăsat efectiv Compania Indiilor de Est să-i conducă pe indieni în numele său.

În deceniile rămase din secolul al XVIII-lea, britanicii, prin Compania Indiilor de Est, și-au extins influența. Le-au opus rezistență monarhii nativi precum Tipu Sultan și puternicul Imperiu Sikh. Mai târziu, Ducele de Wellington, Arthur Wellesley, a obținut victorii semnificative împotriva acelor state indiene care au sfidat influența britanică.

Până în 1800, cea mai mare parte a subcontinentului indian se afla sub controlul de facto al Companiei Indiilor de Est, care era supravegheată de guvernul britanic. Trebuie amintit că Compania nu a căutat să cucerească India.

Au căutat să exploateze bogăția subcontinentului și să-și extindă influența. Nu a existat o politică concentrată pentru a domina India și pe conducătorii ei. Mai degrabă au ajuns să conducă treptat din cauza propriilor forțe și a slăbiciunii Indiei.

imperiu în India
Foto: Shutterstock

De ce s-a prăbușit Imperiul Mogul

În 1700, subcontinentul indian a fost în mare parte unificat sub puternica dinastiei Mughal. Această dinastie musulmană cucerise o mare parte din Asia de Sud și adusese pace și prosperitate țării. Erau conducători eficienți, mari susținători ai artelor, iar uriașa lor armată a copleșit orice opoziție.

Cu toate acestea, până în 1750, Imperiul Mogul era în declin. Chiar și la apogeul puterii lor, ei nu și-au putut administra direct teritoriile și deseori delegau autoritatea altor persoane. Acești conducători locali trebuia să furnizeze soldați și echipamente armatei mogule și să plătească taxe.

De-a lungul timpului, acești lideri locali au devenit din ce în ce mai puternici și au devenit independenți de Curtea Mughal. Acest lucru a slăbit Imperiul Mogul. Dinastia fusese, de asemenea, subminată de invazia Imperiului de către un conducător de război afgan care a jefuit Delhi, capitala Imperiului.

Ultimul împărat cu adevărat eficient a fost Aurangzeb. Fusese un fundamentalist islamic și se îndepărtase de politicile tradiționale tolerante ale mogulilor, ceea ce a dus la multe resentimente în rândul majorității hinduse.

Aceasta avea să declanșeze o serie de revolte hinduse ale unor grupuri precum Maratha și să slăbească și mai mult dinastia. Mai mult, Aurangzeb se angajase într-un război neîncetat, încercând să cucerească puținele zone rămase de pe subcontinent care nu erau controlate direct de moguli.

Costul războaielor sale a fost ruinător și au lăsat Imperiul Mogul aproape falimentar. Până în 1750, o mare parte din indieni se supuneau doar de fațadă Imperiului Mogul, iar împăratul nu mai avea deloc autoritate în Delhi.

În realitate, puterea era acum în mâinile multor conducători locali musulmani și hindi, cunoscuți sub numele de Rajah sau Sultani. India a fost fragmentată din punct de vedere politic în momentul în care britanicii au început să se extindă în India, ceea ce a facilitat în mare măsură influența lor în creștere în subcontinent.

Dacă Anglia s-ar fi confruntat cu un guvern puternic, este foarte puțin probabil că și-ar fi putut stabili un imperiu în India.

Cum a controlat Marea Britanie India prin dominație indirectă

India nu era doar slabă în acest moment; a fost, de asemenea, împărțită între mulți lideri locali concurenți.

Fragmentarea Imperiului Mogul a însemnat o mare instabilitate în mare parte din India. Conducătorii locali s-au luptat între ei la nesfârșit, musulmanii și hindușii s-au luptat între ei și coreligionarii lor.

Războiul era endemic în cea mai mare parte a subcontinentului în primele decenii ale secolului al XVIII-lea. Mulți indieni au salutat stabilitatea britanicilor, mai ales la sfârșitul secolului al XVIII-lea, deși erau indignați de taxele impuse de străini.

Britanicii au adoptat o strategie inteligentă în India când a fost vorba de administrarea noilor lor teritorii. Ei nu au administrat direct majoritatea noilor lor teritorii, cel puțin la început. Ei au lăsat adesea conducătorii locali pe loc, cu toate privilegiile și averea lor.

De asemenea, ei nu au interferat cu elitele proprietarilor de terenuri. Britanicii aveau tendința de a conduce prin aceste elite. Le-au folosit pentru a colecta taxe și pentru a aplica ordinea și, în schimb, li s-a permis o oarecare autonomie în zonele lor. Aceste tactici au însemnat că multe elite indiene locale, atât hinduse, cât și musulmane, au acceptat influența britanică.

În loc să anexeze pur și simplu multe state, au fost de acord cu Rajs, Nawabs și sultanii locali. Ei au fost de acord să nu atace conducătorii locali atât timp cât îi fac pe britanici moștenitorii lor.

Aceasta a însemnat că multe moșii mici au fost lăsate moștenire britanicilor după moartea unui conducător. De asemenea, britanicii au încheiat tratate cu conducătorii locali, care le-au permis să absoarbă aceste teritorii în mod pașnic.

Aceștia au fost de acord să mențină forțe militare într-un stat princiar și nu voiau taxe, ci teritoriu. Ei au numit, de asemenea, un „rezident” pentru a-l sfătui pe conducător. Încet-încet, conducătorii locali au descoperit că deveneau doar marionetele Companiei Indiilor de Est.

imperiu în India
Foto: Shutterstock

Cum s-au simțit indienii în acest imperiu în India

Mulți indieni s-au dovedit dispuși să accepte dominația și nu au încercat să se opună sau să se răzvrătească împotriva prezenței britanice pe pământurile lor pentru că au recunoscut beneficiile stăpânirii lor. Timp de decenii, războiul fusese endemic pe subcontinent.

Cu toate acestea, zonele care au intrat sub influența directă și indirectă a britanicilor tindeau să fie mai stabile. Ei i-au descurajat să-și atace vecinii pe acei conducători locali care se aflau sub influența lor și, ca urmare, nivelul violenței din țară a început să scadă.

Acest lucru i-a convins pe mulți să-i accepte pe britanici, deși erau conștienți că aceștia le exploatează pământurile. Odată cu creșterea stabilității, comerțul și activitatea economică au crescut de-a lungul anilor de declin, ceea ce a făcut ca tot mai multe elite locale să coopereze cu britanicii.

Mai mult, britanicii au tolerat toate diferitele crezuri și credințe din India. Nu au căutat să impună indienilor vreo religie sau ideologie. Într-un fel, au reînviat politicile tolerante ale multor conducători indieni, cum ar fi Ashoka și Akbar cel Mare.

Acest lucru a împăcat mulți indieni, în special hinduși, cu Rajul britanic. În plus, britanicii au abordat cu delicatețe guvernul și nu au interferat cu obiceiurile și modul de viață ale indienilor.

De fapt, mulți indieni nu au avut contact direct cu britanicii în primele decenii ale guvernării lor, ceea ce a însemnat că a existat relativ puțină opoziție populară față de conducerea lor. Toate acestea au contribuit la asigurarea faptului că britanicii au fost capabili să conducă teritorii vaste și diverse.

De ce India în secolul al XVIII-lea nu avea o conștiință națională

Naţionalismul este un fenomen modern. În secolul al XVIII-lea, în India nu exista o identitate națională reală. Mulți oameni din subcontinentul indian nu se considerau indieni. Abia în secolul al XX-lea oamenii din subcontinent au avut un sentiment de apartenență la o națiune.

Majoritatea oamenilor s-au identificat cu tribul, clanul, grupul etnic sau religia lor. Aceasta însemna că popoarele subcontinentului erau foarte împărțite între ele. Acest lucru a permis britanicilor să folosească indieni pentru a-i ajuta să conducă și să guverneze un imperiu în India. Acest lucru se vede cel mai bine în politicile britanice privind armata indiană.

Compania Britanică a Indiilor de Est a folosit în mod regulat trupele indiene pentru a-și apăra și extinde teritoriul în subcontinent. Fără aceste trupe indiene, este foarte puțin probabil ca britanicii să fi reușit vreodată să-și stabilească dominația în subcontinent. A fost, de asemenea, un factor în cucerirea unor zone mari din Asia și Africa de către europeni și mai târziu.

În plus, pentru că a existat o lipsă de unitate între indieni, ei au fost mai mult decât dispuși să lucreze cu britanicii și să se submineze reciproc.

Victoria britanicilor la bătălia de la Plassey s-a datorat trădării unuia dintre aliații lui Nawab din Bengal. La un moment dat, diverșii conducători locali au fost aliați cu britanicii în timp ce aceștia își urmăreau propriile interese politice.

Lipsa unității naționale a însemnat că britanicii puteau adopta o politică clasică de „dezbină și cucerește”. Această strategie a facilitat preluarea fragmentată de către britanicii a pământurilor Indiei până când acestea și-au asumat o preeminență în subcontinent.

imperiu în India
Foto: Shutterstock

De ce alte națiuni nu au contestat stăpânirea Marii Britanii în India

Până în anii 1740, britanicii nu erau singurii europeni din India. Danezii, olandezii, portughezii și francezii aveau toți prezență în regiune.

Toate aceste națiuni aveau posturi comerciale în regiune, iar unele, precum portughezii, erau în posesia unor teritorii. Francezii aveau o prezență deosebit de puternică în sudul Indiei și aveau o rețea de alianțe cu conducătorii locali.

Cu toate acestea, niciunul dintre rivalii lor nu a fost capabil să-i provoace serios pe britanici. Compania Indiilor de Est a reușit să-și învingă toți rivalii și să devină singura și dominanta putere din India. Au putut face acest lucru din mai multe motive. În primul rând, britanicii au putut să se bazeze pe niște administratori remarcabili, precum Warren Hastings și soldați precum Clive din India.

Britanicii au putut, de asemenea, să folosească mai multe resurse decât concurenții lor din India. Ei puteau atrage mai multe nave și marinari, ceea ce le-a permis să-și izoleze rivalii din India și să-i depărteze de țările lor de origine.

Fără provizii și întăriri, adversarii erau învinși unul câte unul de către britanici. Acesta, în special, a fost principalul factor în înfrângerea francezilor.

Compania Indiilor de Est a putut, de asemenea, să beneficieze de sprijinul Royal Navy, cea mai mare forță maritimă din lume, în perioada respectivă. Britanicii aveau, de asemenea, mult mai multe resurse financiare și puteau aduna armate mai mari, adesea compuse din soldați autohtoni, ceea ce le dădea un avantaj militar decisiv.

Toți acești factori au însemnat că, cel puțin în anii 1760, britanicii nu aveau să aibă niciun rival european serios timp de două secole.

imperiu în India
Foto: Shutterstock

Cum a reușit Anglia să stabilească un imperiu în India – concluzie

Marea Britanie, la prima vedere, nu ar fi trebuit niciodată să poată cuceri India. Nu avea prezență directă în țară, avea o populație mai mică și era foarte departe.

Într-adevăr, au lăsat cucerirea Indiei unei companii private, Compania Indiilor de Est. Cu toate acestea, Compania Britanică a Indiilor de Est a reușit să pună bazele unui imperiu în subcontinentul indian datorită, din perspectivă britanică, a unei serii fortuite de circumstanțe.

Acestea au inclus declinul Imperiului Mogul. Țara a fost divizată politic, lipsită de rivali europeni și de un sentiment de unitate națională.

Britanicii au fost, de asemenea, isteți în modul de cucerire. Au folosit inteligent elitele locale pentru a-și administra noile domenii și au adoptat o abordare fragmentară pentru a-și extinde autoritatea și conducerea.

Acești factori au contribuit la stabilirea unui imperiu în India care a durat aproape două sute de ani până la independența Indiei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vă recomandăm să citiți și:

Cazul ruşinos Dreyfus, afacerea care a şocat Franţa

„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial

Ziua în care Carol al II-lea pune total capăt democraţiei în România

Clubul Hellfire și peșterile organizației secrete: Unul dintre Părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii ar fi fost membru

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?