Un mormânt bizar a fost găsit de arheologi într-un cimitir medieval izolat

18 12. 2021, 13:00

O săpătură arheologică de trei săptămâni în Canalul Mânecii a luat o întorsătură ciudată, inexplicabilă, după ce cercetătorii au găsit întâmplător un mormânt bizar, tăiat cu atenție, ascuns în sol, al cărui conținut cu siguranță nu era uman.

Descoperirea, făcută pe mica insulă Chapelle Dom Hue, din largul coastei Guernsey, în septembrie 2017, a dezvăluit rămășițele antice ale unui marsuin medieval îngropat în pământ, iar arheologii nu au putut explica povestea din spatele acestui mormânt bizar de animale.

„Este foarte ciudat, nu știu ce să cred”, a declarat arheologul Philip de Jersey, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, citează Science Alert.

„De ce să te deranjezi să îngropi un marsuin în ceea ce pare a fi un mormânt?”, a adăugat acesta.

Un mormânt bizar care nu oferă explicații

Misterul este cu atât mai mare datorită modului în care a fost îngropat animalul, care sugerează că marsuinul mort nu a fost pur și simplu aruncat în subteran.

În schimb, se pare că a fost depus, cu trupul aliniat de la est la vest, conform tradiției creștine, iar săparea atentă a mormântului în sine sugerează că a fost conceput ca un loc de odihnă solemn.

Din acest motiv, de Jersey se aștepta să găsească rămășițele unui călugăr medieval în mormânt, deoarece se crede că insula a fost o retragere religioasă pentru călugării care căutau refugiu.

Dar după ce au observat schimbări în sol, care au indicat existența probabilă a unui mormânt dedesubt, cercetătorii au descoperit craniul unui pui de marsuin despre care cred că a fost îngropat alături de mormintele altor călugări încă din secolul al XIV-lea.

O posibilitate spune că animalul a fost ucis pentru hrană

Este posibil ca marsuinul să fi fost ucis pentru hrană, deoarece aceste mamifere au fost mâncate în epoca medievală.

Dar dacă acesta este cazul, cercetătorii spun că ar fi avut mult mai mult sens ca oamenii să fi aruncat rămășițele în mare, situată la doar 10 metri de sit, iar mica insulă este înconjurată de apă pe toate laturile.

„Dacă am fi într-o biserică și am găsi așa ceva, pe baza formei, am crede că este o tăietură de mormânt”, a declarat de Jersey.

„Asta mă nedumerește. Dacă l-au mâncat sau l-au ucis pentru grăsime, de ce să se chinuie să-l îngroape?”, a adăugat arheologul.

O posibilitate este ca animalul să fi fost ucis pentru hrană și depozitat cu grijă pentru mai târziu, dar rămășițele conservate nu au fost niciodată folosite, crede de Jersey.

„Este posibil să fi fost ambalat în sare și apoi, dintr-un motiv oarecare, nu s-au mai întors la el”, a spus el.

Cea mai ciudată descoperire

După descoperirea lor, oasele de marsuin au fost scoase din locul lor de odihnă și predate pentru a fi studiate de un expert marin.

La rândul său, de Jersey spune că este cea mai ciudată descoperire din cariera sa de 35 de ani de om de știință și o adevărată ghicitoare pentru veacuri.

Delfinul are o semnificație puternică în creștinism, dar nu am mai întâlnit așa ceva până acum”, a spus el.

„Este genul de lucru ușor ciudat pe care l-ai putea obține în epoca fierului, dar nu în epoca medievală”, completează de Jersey.

În 2018, de Jersey a spus că crede că cel mai probabil animalul a fost într-adevăr depozitat în scopuri alimentare, dar că probabil nu se va ajunge niciodată la un răspuns definitiv, deoarece a mai rămas atât de puțin din Chapelle Dom Hue.

„Bănuiesc că nu vom afla niciodată”, a concluzionat arheologul.

Vă recomandăm să citiți și:

Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica

Comoara de sub Piramida Teotihuacan dezvăluie noi detalii despre ritualurile antice

Un fermier a găsit o lespede veche de 2.600 de ani care ar fi aparținut unui faraon al Egiptului

Cea mai lungă corabie vikingă din lume, instalată într-un muzeu din Copenhaga