Home » Istorie » Un fermier a găsit o lespede veche de 2.600 de ani care ar fi aparținut unui faraon al Egiptului

Un fermier a găsit o lespede veche de 2.600 de ani care ar fi aparținut unui faraon al Egiptului

Un fermier a găsit o lespede veche de 2.600 de ani care ar fi aparținut unui faraon al Egiptului
Sursa foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 26.06.2021

Un fermier care locuiește în apropiere de Ismailia, Egipt, a descoperit o lespede veche de 2.600 de ani care a fost ridicată de faraonul Apries. Acesta a domnit între 589 și 570 î.Hr., au precizat oficialii din cadrul Ministerului Antichităților din Egipt.

Fermierul a găsit lespedea antică în timp ce își pregătea terenul pentru cultivare, la aproximativ 100 kilometri nord-est de Cairo. Apoi, bărbatul a anunțat descoperirea la Poliția Turismului și Antichităților, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. Lespedea are 230 centimetri în lungime, 103 centimetri în lățime și 45 centimetri grosime.

În vârful lespezii poate fi observată o inscripție a unui disc solar înaripat (un disc care uneori era asociat cu zeul Ra, personificarea soarelui), un cartuș al faraonului Apries și 15 rânduri de hieroglife, au mai precizat oficialii.

Apries, cunoscut și ca Wahibre Haaibre, a domnit în timpul celei de-a 26-a dinastii a Egiptului (între 688 și 525 î.Hr.), o perioadă în care Egiptul era independent și capitala sa era situată la Sais, în nordul Egiptului.

Lespedea pare să aibă legătură cu o campanie militară

Între timp, oficialii au demarat eforturi pentru a traduce textul inscripționat pe lespede. Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților, a declarat că lespedea pare să aibă legătură cu o campanie militară pe care Apries a defășurat-o la est de Egipt, scrie Live Science.

Istoricul grec antic Herodot (care a trăit între 484 și 425 î.Hr.) susținea că Apries a desfășurat un război împotriva fenicienilor care a dus la moartea multor soldați egipteni și a stârnit un război civil în Egipt. Conflictul a dus, în cele din urmă, la uciderea lui Apries. Acesta a fost înlocuit de un faraon numit Amasis. Nu este clar deocamdată dacă această lespede va dezvălui mai multe detalii despre toate aceste evenimente.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine a construit, de fapt, piramidele uimitoare din Egipt?

De ce erau egiptenii antici atât de obsedați de pisici

Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt

O piatră folosită timp de 10 ani de o femeie în grădina sa este, de fapt, un artefact roman rar și foarte valoros

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase