Home » Știință » „Vrăjitorul din Oz” a fost stocat pe un fir de ADN. Cum au reușit oamenii de știință

„Vrăjitorul din Oz” a fost stocat pe un fir de ADN. Cum au reușit oamenii de știință

„Vrăjitorul din Oz” a fost stocat pe un fir de ADN. Cum au reușit oamenii de știință
Sursa foto: Wikimedia Commons
Publicat: 19.07.2020

În mecanismul complex din ADN-ul nostru se ascunde aproape totul despre noi. Însă, acum, ADN-ul conține și întregul roman pentru copii „Vrăjitorul din Oz”.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Texas a îmbunătățit cu mult capacitatea de stocare a ADN-ului și a reușit să codifice întregul roman, tradus în limba Esperanto, cea mai răspândită dintre limbile artificiale. Stocarea în ADN nu este un fenomen nou, însă astfel de reușite ar putea să îl facă mult mai practic.

Marile companii precum Microsoft deja testează stocarea în ADN

Marile companii de tehnologie precum Microsoft deja explorează metode de stocare în ADN, pentru că biomolecula poate codifica mai multă informație per unitate de volum decât un hard-drive. Însă, ADN-ul este predispus la erori. Poate fi cu ușurință deteriorat și poate șterge repede orice e stocat pe acesta.

„Descoperirea cheia este algoritmul de codificare care permite recuperarea precisă a informației chiar și atunci când firele de ADN sunt parțial deteriorate în timpul procesului de stocare”, a explicat Ilya Finkelstein, specialist în biologie moleculară.

Oamenii de știință au descoperit o nouă metodă pentru stocarea informației în ADN

În trecut, oamenii de știință trebuiau să codifice aceleași informații în repetate rânduri astfel încât defectele abundente ar reprezenta o rezervă. Însă, datorită cercetărilor actuale, care vor fi publicate în jurnalul PNAS, astfel de rezerve nu vor mai fi necesare. Acum, fiecare părticică de informație întărește restul bucăților din jurul său, scrie Futurism.

„Am descoperit o metodă de a construi informația precum un grilaj. Fiecare bucățică de informație întărește celelalte bucăți din jurul său. În acest fel, trebuie să fie citit doar o singură dată”, a spus cercetătorul Stephen Jones.

Vă mai recomandăm să citiți și:

ADN-ul din populațiile actuale arată când s-ar fi întâlnit, de fapt, indienii americani și polinezienii pentru prima dată

Experimentele arată că ADN-ul ar fi putut exista înaintea vieții

Cercetătorii vor să crească mini-creiere folosind ADN-ul neanderthalienilor

Studiul ADN-ului străvechi. Ce s-a descoperit până acum şi de ce nu se poate răspunde (încă) la marea întrebare „Cine suntem?”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase