Home » Istorie » 6 gropi de sacrificiu pline cu artefacte din vechiul regat al Chinei îi intrigă pe arheologi

6 gropi de sacrificiu pline cu artefacte din vechiul regat al Chinei îi intrigă pe arheologi

Credit foto: Profimedia
Publicat: 06.06.2021

Arheologii au descoperit șase gropi de sacrificiu în care se aflau aproximativ 500 de artefacte, inclusiv măști din aur și bronz. Descoperirea a fost făcută în vechiul oraș chinez Sanxingdui, la aproximativ 1.500 de kilometri sud-vest de Beijing.

Artefactele au o vechime de circa 3.000 de ani, provenind dintr-o perioadă în care această parte a Chinei era condusă de străvechiul regat Shu.

În afară de măști, arheologii au descoperit și artefacte din bronz cu gravuri de dragon și vacă, sculpturi în fildeș de mici dimensiuni, mătase, orez carbonizat (orez transformat în carbon) și semințe de copaci, a raportat agenția de presă Xinhua, citată de Live Science.

„În mod surprinzător, am dezgropat câteva obiecte din bronz de care nu s-a știut până acum”, a declarat Lei Yu, un arheolog al Institutului de Cercetare Arheologică și a Relicvelor Culturale din provincia Sichuan. „De exemplu, unele piese delicate și de dimensiuni mari, din bronz, au pe ele un desen bizar de dragon sau vacă”, a precizat arheologul.

Care a fost rolul acestor gropi?

Cercetătorii nu știu care ar fi fost utilitatea gropilor de sacrificiu și nici nu au găsit rămășițe umane în ele. Chiar și așa, descoperirea lor ar putea oferi indicii despre ritualurile pe care le practicau atunci oamenii din regatul Shu.

Un fermier local din Guanghan a descoperit accidental situl Sanxingdui în 1929, când a dat peste o groapă cu artefacte din jad. Situl și-a câștigat faimă în rândul arheologilor abia în 1986, când au fost excavate două gropi vechi de 3.200 de ani care conțineau mii de artefacte. Situl a fost ulterior amenajat cu pereți din sticlă pentru a fi protejat.

Credit foto: Profimedia

Nici în aceste gropi, situate lângă cele descoperite recent, nu au fost găsite rămășițe umane, stârnind dezbateri în rândul cercetătorilor despre scopul lor.

Unii cred că sunt un fel de gropi de înmormântare, dar fără schelete umane; corpul ar fi putut fi redus la cenușă ca urmare a unei ceremonii de ardere ritualică”, a scris într-o carte dedicată acestui sit Chen Shen, curator pe artă și cultură chineză la Muzeul Regal din Ontario.

O altă posibilitate este ca gropile, considerate de mulți cercetători ca fiind unele de sacrificiu, să fie legate de schimbările politice care au avut loc în regiune. Shen a remarcat că oamenii au abandonat treptat Sanxingdui în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. În timp ce site-ul a fost abandonat încet, regatul Shu a existat până când a fost cucerit în 316 î.Hr, de un alt stat numit Qin.

Excavarea celor șase gropi nou descoperite și analiza artefactelor găsite în ele sunt în curs de desfășurare. Există puține texte care discută despre acele vremuri, astfel că este și mai dificil de determinat în ce scop au fost ele folosite.

Vă recomandăm să citiți și:

Mii de morminte antice au fost descoperite în Xian, casa celebrei armate de teracotă

Cremă de față veche de 2.700 de ani, realizată din „lapte de lună”, descoperită într-un mormânt chinezesc antic

Mormântul unuia dintre ultimii împărați ai dinastiei Han, descoperit de arheologi cu ajutorul unei inscripții

Experţii au obţinut, în premieră, comunicarea cuantică contrafactuală

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase