Home » Istorie » O tablă de joc din piatră din Epoca Bronzului a fost găsită în Oman

O tablă de joc din piatră din Epoca Bronzului a fost găsită în Oman

Publicat: 14.01.2022

O tablă de joc din piatră, rară, a fost descoperită într-un sit arheologic din epoca bronzului, lângă satul Ayn Bani Saidah din Oman.

Arheologii de la Centrul Polonez de Arheologie Mediteraneană (PCMA UW) al Universității din Varșovia, în colaborare cu Ministerul Patrimoniului și Turismului din Oman, fac săpături în Valea Qumayrah din munții din nordul Omanului pentru a explora rămășițele locurilor de campare, mormintele, locuințele și turnurile din Epoca Bronzului și a Fierului identificate în cercetări anterioare.

Cel mai recent sezon de lucru pe teren, care s-a încheiat în decembrie, a scos la iveală o clădire mare din perioada Umm an-Nar (2500-2000 î.Hr.). În una dintre camerele sale se afla tabla de joc din piatră.

O tablă de joc din piatră veche de cel puțin 4.000 de ani

Această tablă de joc din piatră a fost gravată cu o rețea dreptunghiulară de două rânduri de șapte coloane care au supraviețuit timpului. În interiorul fiecărui pătrat al grilei este o adâncime mică în stil de cupă. Piatra este spartă la un capăt, ceea ce a afectat cel de-al șaptelea pătrat de pe rândul de sus.

Jocuri cu tablă de acest tip au fost găsite în siturile din epoca bronzului din India, Mesopotamia și estul Mediteranei. Sunt extrem de rare și se găsesc de obicei în centre economice importante.

„Ayn Bani Saidah este situat strategic la o intersecție de rute care leagă Bat, din sud, Buraimi și Al-Ayn, din nord, și coasta mării de lângă Sohar, la est. De-a lungul acestui traseu se află câteva situri importante din perioada Umm an-Nar. Așa că am sperat că și site-ul nostru va fi în aceeași ligă”, explică [arheologul PCMA UW] prof. Bieliński.

 

„Așezarea este excepțională prin includerea a cel puțin patru turnuri: trei rotunde și unul unghiular. Unul dintre turnurile rotunde nu fusese vizibil la suprafață, în ciuda dimensiunilor sale mari, de până la 20 de metri în diametru. A fost descoperit doar în timpul săpăturilor”, spune dr. Agnieszka Pieńkowska de la PCMA UW.

„Încă nu știam care este funcția acestor structuri proeminente prezente în multe situri Umm an-Nar”, adaugă ea.

Dar noi descoperiri au fost făcute și în alte clădiri din epoca bronzului, scrie The History Blog.

„Am găsit în sfârșit dovezi pentru ateliere de lucrat cuprul, precum și câteva obiecte din cupru. Acest lucru arată că așezarea a participat la comerțul lucrativ cu cupru pentru care Oman era renumit la acea vreme, cu mențiuni despre cuprul Oman prezent în textele cuneiforme din Mesopotamia”, spune prof. Bieliński.

Vă recomandăm să citiți și:

Un câine asemănător cu Leul cel fricos din Vrăjitorul din Oz, găsit într-un mormânt antic din Roma

Arheologii au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”

Pietrele Îndrumătoare din Georgia, monumentul misterios care intrigă omenirea de zeci de ani

Tezaurul antic al României, vedeta expoziţiei „Dacia Felix“ din Belgia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase