Home » Istorie » O piscină sacră, aliniată cu stelele, excavată de arheologi. Era piesa centrală dintr-un important complex religios

O piscină sacră, aliniată cu stelele, excavată de arheologi. Era piesa centrală dintr-un important complex religios

Sursa foto: Nigro, L. (2022). The sacred pool of Ba'al: A reinterpretation of the ‘Kothon’ at Motya. Antiquity
Publicat: 21.03.2022

Arheologii care desfășurau un studiu la fostul oraș punic Mozia, de pe coasta Siciliei, au descoperit că un lac artificial era o piscină antică aliniată cu stelele.

Mozia, cunoscut astăzi drept Insula San Pantaleo, a fost un port fenician fondat în timpul primului mileniu î.Hr. Bazinul artificial, vechi de 2.500 de ani, este una dintre cele mai mari piscine antice din zona Mediteranei. Piscina a fost adăugată în jurul anului 550 î.Hr., atunci când orașul a fost reconstruit după un atac. Piscina a fost piesa centrală dintr-un sanctuar religios masiv aliniat cu stelele.

„Noile excavări au schimbat în mod drastic interpretarea sitului. Este vorba despre o piscină sacră aflată în centrul unui complex religios uriaș”, a explicat profesorul Nigro de la Sapienza Università di Roma.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în jurnalul Antiquity.

O piscină sacră mai lungă și mai lată decât un bazin olimpic

Cercetările anterioare au dezvăluit un templu dedicat lui Ba’al (sau Baal), zeu venerat în diferite religii semitice, la marginea bazinului, astfel că descoperirea neașteptată a dus la noi analize începând cu anul 2010.

În următorii 10 ani, profesorul Nigro și echipa sa au golit și excavat bazinul, care este mai lung și mai lat decât un bazin olimpic.

„Asta a dezvăluit faptul că nu ar fi putut fi folosit ca port, având în vedere că nu făcea legătură cu marea. În schimb, bazinul era alimentat de mai multe izvoare”, a adăugat profesorul, citat de Heritage Daily.

Crucial este că echipa a găsit, de asemenea, temple adiționale în apropierea bazinului, precum și altare, stele (monumente specifice antichității cu inscripții sau sculpturi), ofrande și un pedestal aflat în centrul lacului care conținea cândva o statuie a lui Ba’al. Astfel, toate acestea indică faptul că acest bazin nu era un port, ci o piscină sacră construită în centrul unuia dintre cele mai mari ansambluri religioase din zona Mediteranei pre-clasică.

„Asta indică faptul că civilizațiile antice aveau cunoștințe ample despre ceruri”

Totodată, cartografierea acestui sit a dezvăluit că era aliniat cu stelele. „Templul lui Ba’al din apropiere este aliniat cu Orion, una dintre cele mai cunoscute constelații, la solstițiul de iarnă, în timp ce stelele și alte elemente erau aliniate cu alte evenimente astronomice. Asta indică faptul că civilizațiile antice aveau cunoștințe ample despre ceruri”, a adăugat profesorul Nigro.

Mai mult, suprafața plată a piscinei ar fi fost folosită pentru a monitoriza mișcările celeste care erau importante atât pentru navigație cât și pentru sărbătorile religioase.

Multe dintre acestea provin de la alte culturi antice, sugerând că Mozia era un centru cultural deschis și tolerant. Relatările istorice confirmă această atitudine care a cauzat animozitatea cu Cartagina și în cele din urmă declinul orașului Mozia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Stele de mare, descoperite de arheologi la Templo Mayor din fosta capitală aztecă Tenochtitlan

Arheologii folosesc raze cosmice pentru a scana Marea Piramidă din Giza

Arheologii au identificat rolul pe care Stonehenge îl avea în măsurarea timpului

Cele mai vechi clădiri ale Emiratelor Arabe Unite, descoperite în urma unor noi săpături arheologice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase