Home » Istorie » Amprentele antice ale unor mâini de copii, descoperite pe pereții unei peșteri din Spania 

Amprentele antice ale unor mâini de copii, descoperite pe pereții unei peșteri din Spania 

Credit: Shutterstock
Publicat: 20.03.2022

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cantabria și de la Universitatea din Cambridge a găsit dovezi care sugerează că un sfert din toate amprentele de mâini antice găsite pe pereții peșterilor din Spania au fost făcute de către copii.

În lucrarea lor, publicată în Journal of Archaeological Science, cercetătorii descriu studiul lor asupra amprentelor de mâini antice, găsite în cinci peșteri spaniole.

În ultimele decenii, amprentele mâinilor de pe pereții peșterilor au ajuns să reprezinte arta rupestră antică la fel de mult ca și desenele de animale. Oamenii de știință care au studiat amprentele au fost de acord, în general, că acestea au fost făcute probabil de bărbații dintr-un anumit grup.

În acest nou efort, cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că până la un sfert din toate amprentele din peșteri au fost făcute cu mâinile copiilor.

Cum erau realizate amprentele?

Cercetătorii au observat că există foarte puține mențiuni despre impactul sau activitățile copiilor în societățile antice. Acest lucru i-a determinat să se concentreze pe operele de artă de pe pereții peșterilor din Europa și în special din Spania.

Studiind amprentele mâinilor, cercetătorii au observat că majoritatea păreau să fi fost realizate cu ajutorul unor șabloane, mai degrabă decât aplicând cerneală pe mână și apăsând-o pe perete. De asemenea, ei au descoperit că majoritatea au fost create folosind o tehnică întâlnită în acea vreme – plasarea unei mâini lângă un perete și suflarea pigmenților pe ea folosind un os gol sau o trestie.

De asemenea, au observat că, în loc să pună mâna pe perete, majoritatea amprentelor au fost realizate ținând mâna la o mică distanță de perete – un mijloc de a genera un șablon cu un aspect ușor 3D, potrivit Phys.org.

Multe forme de artă străveche ar fi putut fi realizate de copii

Replicând metoda cu propriile lor mâini, au constatat că o astfel de abordare a dus la o mână șablonată care era puțin mai mare decât mâna folosită pentru a o crea.

Ulterior, au studiat îndeaproape sute de amprente, măsurând cu atenție. Analizând datele, au descoperit că până la 25% dintre amprentele de pe pereții din cinci peșteri din Spania erau ale unor mâini de copii, unele dintre ele putând proveni de la copii mici sau chiar sugari.

Ei sugerează că descoperirile lor indică faptul că realizarea artei rupestre era o activitate de grup împărtășită de toți membrii, inclusiv de copii. De asemenea, descoperirile lor sugerează că alte forme de artă străveche, lăsate în urmă sub formă de artefacte, ar fi putut fi realizate de copii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Copilul întunericului” – un strămoș al oamenilor de acum 40.000 de ani, descoperit într-un pasaj îngust dintr-o peșteră

Descoperire importantă în Peștera Romanelli, din Italia

Un bârlog plin cu sute de mii de oase, inclusiv umane, a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită

O peșteră din Germania, care ar fi conținut „oase de inorog”, găzduiește de fapt o comoară extrem de rară

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase