Home » Istorie » O fiară de proporții epice? Un dinte uriaș al unei reptile marine antice, descoperit în Alpi

O fiară de proporții epice? Un dinte uriaș al unei reptile marine antice, descoperit în Alpi

O fiară de proporții epice? Un dinte uriaș al unei reptile marine antice, descoperit în Alpi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.05.2022

Fosilele a trei ihtiozauri – reptile marine uriașe care patrulau în oceanele primordiale – au fost descoperite la mare altitudine în Alpii elvețieni și includ cel mai mare dinte găsit vreodată pentru această specie, potrivit unui nou studiu.

Leviatanii preistorici cântăreau până la 80 de tone și creșteau până la 20 de metri, fiind printre cele mai mari animale care au trăit vreodată.

Au apărut pentru prima dată acum 250 de milioane de ani, la începutul Triasicului, iar un subtip mai mic, asemănător cu delfinii, a supraviețuit până acum 90 de milioane de ani. Cu toate acestea, ihtiozaurii gigantici, care cuprindeau majoritatea speciilor, au dispărut în urmă cu 200 de milioane de ani.

Spre deosebire de dinozauri, ihtiozaurii nu au lăsat prea multe rămășițe fosile în urmă, iar „cauza rămâne un mare mister până în ziua de azi”, a declarat Martin Sander de la Universitatea din Bonn, autorul principal al lucrării publicate în Journal of Vertebrate Paleontology.

Ihtiozaurii gigantici, printre cele mai mari animale care au trăit vreodată

Potrivit Phys.org, specimenele în cauză, datate în studiu cu 205 milioane de ani în urmă, au fost dezgropate între 1976 și 1990 în timpul unor cercetări geologice, dar au fost analizate în detaliu abia recent.

Au fost descoperite la o altitudine de 2.800 de metri. În timpul vieții lor, cei trei au înotat în apele din jurul supercontinentului Pangea- dar, din cauza tectonicii plăcilor și a plierii Alpilor, fosilele au continuat să se ridice.

Anterior se credea că ihtiozaurii locuiau doar în adâncurile oceanului, dar se crede că rocile din care provin noile fosile se aflau pe fundul unei zone de coastă de mică adâncime. S-ar putea ca unii dintre giganți să fi urmărit bancurile de pești de acolo.

Există două seturi de rămășițe scheletice. Unul constă în zece fragmente de coaste și o vertebră, sugerând un animal de aproximativ 20 de metri lungime, ceea ce este mai mult sau mai puțin echivalent cu cel mai mare ihtiozaur care a fost găsit, în Canada. Cel de-al doilea animal măsura 15 metri, potrivit unei estimări făcute pe baza celor șapte vertebre găsite.

Ihtiozaurii locuiau în adâncurile oceanului

„Dintele este uriaș după standardele ihtiozaurilor. Rădăcina sa avea un diametru de 60 de milimetri – cel mai mare specimen aflat încă într-un craniu complet până în prezent avea 20 de milimetri și provenea de la un ihtiozaur care avea aproape 18 metri lungime”, a explicat Sander.

Deși acest lucru ar putea indica o fiară de proporții epice, este mai probabil să fi provenit de la un ihtiozaur cu dinți gigantici, decât de la un ihtiozaur foarte mare.

Cercetările actuale susțin că gigantismul extrem este incompatibil cu un stil de viață de prădător care necesită dinți. Acesta este motivul pentru care cel mai mare animal cunoscut care a trăit vreodată – balena albastră, cu o lungime de 30 de metri și 150 de tone – nu are dinți.

Balenele albastre se hrănesc prin filtrare. „Prin urmare, prădătorii marini probabil că nu pot deveni mult mai mari decât un cașalot”, a declarat Sander. „Poate că există mai multe rămășițe ale creaturilor marine gigantice ascunse sub ghețari”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum au supraviețuit gândacii asteroidului care a ucis dinozaurii?

Fosila unei caracatițe sugerează că acestea ar fi existat cu mult înaintea dinozaurilor

Întunericul cauzat de asteroidul care a ucis dinozaurii a distrus viața pe Pământ în 9 luni

Paleontologii ar fi aflat de ce nu există foarte multe fosile cu dinozauri de dimensiune medie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase