Robotul Spot păzește ruinele de la Pompeii și uimește turiștii care vizitează parcul arheologic

13 06. 2022, 19:00

This browser does not support the video element.

Sub privirile uimite ale turiștilor, un robot patruped cutreieră aleile antice de piatră ale Parcului Arheologic Pompeii.

Faceți cunoștință cu Spot, o creatură prietenoasă, colorată în galben și negru, care este controlată de la distanță și arată de parcă un câine s-a împerecheat cu o insectă.

Momentan, misiunea lui Spot la Pompeii este să inspecteze zonele greu de accesat ale ruinelor, să colecteze date și să-și alerteze îngrijitorii cu privire la probleme de siguranță și cele structurale.

„În special structurile subterane în care condițiile de siguranță nu permit personalului să pătrundă, cum ar fi numeroasele tuneluri periculoase și înguste ale parcului”, a explicat Gabriel Zuchtriegel, director general al Pompeii.

Robotul Spot cântărește 70 de kilograme

În timp ce ruinele excavate se întind pe 44 de hectare, situl arheologic păstrează rămășițele orașul antic și înstărit, la sud de Napoli, care a fost îngropat de cenușă după erupția vulcanului Vezuviu în 79 e.n.

Robotul Spot – care cântărește 70 de kilograme și este de mărimea unui Golden Retriever – este controlat de la distanță cu o tabletă și echipat mai bine decât oamenii să studieze anumite zone ale parcului Pompeii.

Sursa foto: Profimedia

Robotul a fost făcut de compania americană Boston Dynamics, specializată în robotică, inclusiv pentru Armata SUA. Potrivit Boston Dynamics, Spot poate fi util în industrii precum construcție, minerit și prelucrare, printre altele, efectuând inspecții și colectând date.

Recent, Spot a fost controlat de Valerio Brunelli, dezvoltator pentru Leica Geosystem, care dezvoltă un scanner 3D zburător, similar unei drone, ce îl însoțește pe Spot prin Pompeii. Brunelli l-a făcut pe Spot chiar să se aplece și să „dea din coadă” pentru turiști.

„Un pas major în viitor pentru un parc vechi de o mie de ani”

„Spot este un amalgam de tehnologie care face un robot capabil să exploreze spații foarte complicate, cum ar fi cele găsite aici. Este un pas major în viitor pentru un parc vechi de o mie de ani”, a precizat Brunelli.

Robotul este folosit ca parte dintr-un program pilot și costă 75.000 de dolari, potrivit TechXplore.

Directorul Zuchtriegel a declarat că o decizie în privința achiziționării lui Spot nu a fost încă luată. „Oamenii sunt mereu necesari, așa că nu va fi niciodată un robot patruped în loc de gardian la Pompeii. Acesta nu este obiectivul”, a subliniat Zuchtriegel.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au secvențiat, în premieră, genomul unui om din orașul antic Pompeii

Spot, robotul patruped de la Boston Dynamics, patrulează Parcul Arheologic Pompeii

Cercetătorii au reconstruit o casă din orașul antic Pompeii în realitatea virtuală

„Încăperea sclavilor”, descoperită de arheologi în orașul antic Pompeii. Ce arată cu adevărat