Home » Istorie » Descoperirea unei săbii vikinge dezvăluie noi indicii despre călătoriile în Marea Nordului

Descoperirea unei săbii vikinge dezvăluie noi indicii despre călătoriile în Marea Nordului

Descoperirea unei săbii vikinge dezvăluie noi indicii despre călătoriile în Marea Nordului
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.07.2022

O sabie vikingă descoperită de către detectorii de metale din Norvegia dezvăluie noi informații despre călătoriile în Marea Nordului.

Sabia a fost găsită în trei bucăți în zona Jåttå/Gausel din Stavanger, renumită pentru mormântul „Reginei Gausel”, descoperit pentru prima dată în 1883.

Mormântul ei este considerat unul dintre cele mai bogate morminte feminine din epoca vikingă, conținând închizători de argint și bronz, inele de argint pentru braț, un inel de deget, perle, cuțite, mobilier și echipamente de gătit, multe dintre acestea provenind din Insulele Britanice.

În conformitate cu legislația norvegiană, sabia a fost raportată autorităților și a fost trimisă la Muzeul de Arheologie de la Universitatea din Stavanger pentru studii suplimentare și lucrări de conservare, scrie Heritage Daily.

Mormântul „Reginei Gausel”, unul dintre cele mai bogate din epoca vikingă

Deși lama lipsește, mânerul are detalii unice din aur și argint și include elemente aurite ale stilurilor tipice de animale întâlnite în timpul Epocii Fierului și a Vikingilor, între anii 550 și 1050 d.Hr.

De asemenea, mânerul conține figuri geometrice din argint, realizate prin așa-numita tehnică niello, folosind un amestec metalic pentru a face dungi negre în argint.

Doar 20 de astfel de săbii similare au fost găsite în Norvegia, dintr-un total de aproximativ 3000 de săbii vikinge descoperite.

„Tehnica este de foarte bună calitate, iar decorul bogat și complicat, precum și forma specială a gărzii transversale fac din această sabie o descoperire cu adevărat unică”, a declarat arheologul Zanette Glørstad de la Muzeul de Arheologie al Universității din Stavanger.

Doar 20 de săbii similare au fost găsite în Norvegia

Exemple ale acestui tip de sabie au fost găsite atât în Europa de Est, cât și în Europa de Vest, dar foarte puține în Norvegia, ceea ce sugerează că sabia a fost probabil importată.

Deși este posibil ca sabia să fie o copie realizată de fierari locali foarte pricepuți, decorul sugerează că a fost forjată și lucrată în Franța sau Anglia în anul 800 d.Hr.

S-a sugerat anterior că zona Jåttå/Gausel a fost punctul de plecare pentru alianțe și jafuri de amploare. Sabia și înmormântarea reginei din Gausel sugerează acum că zona a fost un centru important de contact peste Marea Nordului.

„Localizarea descoperirii în apropierea reginei Gausel înseamnă că trebuie să aruncăm o nouă privire asupra întregii zone Jåttå/Gausel”, spune Håkon Reiersen, cercetător la Muzeul de Arheologie din Stavanger.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mormântul unei bărci din vremea vikingilor, descoperit într-unul dintre cele mai mari cimitire din Norvegia

Istoria ar putea fi rescrisă. De ce au părăsit vikingii Groenlanda?

Coifurile cu coarne pe care le atribuim vikingilor provin, de fapt, de la o altă civilizație

Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase