Home » Istorie » Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor

Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor

Publicat: 08.01.2022

Este posibil ca britanicii sau irlandezii să fi ajuns în Insulele Feroe înainte de vikingi, potrivit unor noi dovezi.

Din punct de vedere istoric, arhipelagul nord-atlantic a făcut parte din lumea vikingă, iar locuitorii săi vorbesc o limbă derivată din nordica veche.

Acum au apărut dovezi conform cărora primii oameni au ajuns pe insulă în anul 500 d.Hr., cu aproximativ 350 de ani înainte de sosirea scandinavilor, scrie BBC.

Vikingii nu au fost primii în Insulele Feroe

Această așezare timpurie este anterioară adoptării tehnologiei de navigație pe distanțe lungi de către vikingi.

Cercetătorii au descoperit fragmente de ADN de oaie și reziduuri chimice ale fecalelor de oaie în sedimentele lacului de pe insula feroeză Eysturoy. Acestora li s-a atribuit o vârstă folosind tehnici științifice de datare. Ovinele ar fi putut ajunge în arhipelagul îndepărtat doar dacă ar fi fost duse acolo de oameni cu bărci.

„Vedeți că ADN-ul oilor și biomarkerii apar în același timp. Este ca un comutator pornit-oprit”, a spus Dr. William D’Andrea, de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty (LDEO) al Universității Columbia din New York.

Autoarea principală, Lorelei Curtin, care a lucrat la cercetare în timp ce era studentă la LDEO, a spus că noile descoperiri au infirmat definitiv ideea că insulele au fost nelocuite până în anii 800.

în Insulele Feroe
Foto: Pexels

În schimb, primii oameni de aici au fost fie irlandezi, fie britanici

Oamenii de știință spun că aceste noi rezultate oferă dovezi „neechivoce” ale prezenței umane înainte de sosirea vikingilor în secolul al IX-lea d.Hr. Mai mult, mai multe linii indirecte de dovezi sugerează o ocupare anterioară a Insulelor Feroe de către oameni vorbitori de celtă din Anglia, Irlanda sau ambele.

Dr. D’Andrea a declarat pentru BBC News: „Încă nu știm cine erau acei oameni și de ce au ales să meargă în Insulele Feroe. Dar există o mulțime de informații care ne fac să credem că este foarte probabil să existe o populație de oameni din Insulele Britanice”.

Alte indicii includ semne de morminte celtice vechi, dar nedatate, care sunt împrăștiate pe suprafața insulelor, nume celtice de locuri, relatări istorice și dovezi ADN de la oamenii care trăiesc pe insule, care sunt situate la jumătatea distanței dintre Norvegia și Islanda.

Potrivit textelor medievale, navigatorul irlandez timpuriu St Brendan a pornit peste Atlantic, însoțit de mai mulți oameni, din 512 până în 530 și se presupune că a găsit un ținut numit Insula Binecuvântaților. Mai târziu, în 825 d.Hr., călugărul irlandez Dicuil a scris că unele insule din nord au fost locuite de pustnici de cel puțin 100 de ani.

Mulți au speculat că aceste relatări se referă la Insulele Feroe, dar nu există nicio dovadă concludentă. Și există controverse cu privire la alte dovezi.

Unii savanți susțin că numele celtice de locuri nu trebuie să fie un semn al coloniștilor pre-norvegieni. În schimb, susțin ei, a existat deja un contact extins între vikingi și populațiile din Anglia și Irlanda până în secolul al IX-lea d.Hr. astfel încât vorbitorii celtici ar fi putut călători cu nordicii pe bărcile lor.

Oamenii care trăiesc în Insulele Feroe au descendența maternă de origine celtică

Dovezile ADN arată că oamenii care trăiesc astăzi pe insule își obțin cea mai mare parte din descendența paternă de la scandinavi, dar cea mai mare parte a ascendenților materni provine de la britanici sau irlandezi. Acest model, al femeilor celtice care au copii cu bărbați scandinavi, este văzut și în Islanda și a fost anterior interpretat ca un semn distinctiv al vikingilor care transportau femei non-native în călătoriile lor.

Dar este și în concordanță cu un scenariu în care insulele au fost populate la sosirea nordicilor, iar autorii subliniază că proporția ascendenților britanici sau irlandezi este mult mai mare în Insulele Feroe decât în ​​Islanda.

În ciuda realizărilor incredibile ale navigatorilor nordici, se crede că vela a fost adoptată în Scandinavia între 750 și 820 d.Hr., mai târziu în comparație cu alte părți ale Europei. Acest lucru face puțin probabil să fi ajuns în Insulele Feroe la începutul secolului al VI-lea.

Dr. D’Andrea și colegii săi și-au propus inițial să înțeleagă mai bine clima în momentul în care vikingii au ajuns pe Insulele Feroe. Foloseau o barcă pentru a extrage miezuri de sedimente dintr-un lac din apropierea satului Eiði, locul unei locații antice vikinge de pe Eysturoy.

Începând de la 51 de centimetri în sedimente, au detectat sosirea bruscă a animalelor, cel mai probabil între 492 și 512, dar posibil încă de la 370.

Un strat de cenușă depus de la erupția unui cunoscut vulcan islandez în 877 i-a ajutat să dateze în mod fiabil secvențele de sedimente de mai jos.

O altă echipă de cercetători a găsit anterior boabe de orz pe insula feroeză Sandoy, datând cu între 300 și 500 de ani înainte de perioada nordică.

Kevin Edwards, de la Universitatea din Aberdeen, care a fost co-autor al studiului despre orz, a declarat că noul studiu „a produs dovezi convingătoare și incitante” ale ocupației anterioare.

El a adăugat: „Se găsesc dovezi similare în Islanda, unde sunt prezentate argumente similare pentru o prezență pre-norvegiană și pentru care se găsesc ADN-ul arheologic, analitic al polenului și uman în mod tentant de asemănător?”

Descoperirile au fost publicate în jurnalul inter pares Communications Earth and Environment.

Vă recomandăm să citiți și:

O canoe remarcabilă de pe vremea mayașilor, în stare intactă, descoperită de arheologi

Misterul unei epave din secolul al XVII-lea, descoperită în Golful Finlandei, a fost elucidat

În urmă cu aproape 1.400 de ani se stingea din viaţă Profetul Mahomed, întemeietorul religiei islamice

Spectacolul morții de la morga din Paris, obsesia morbidă a parizienilor din secolul al XIX-lea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase