Una dintre cele mai mari sculpturi falice ale Romei Antice a fost descoperită

30 08. 2022, 19:00
Foto: Museo Historico Local de Nueva Carteya

Arheologii care efectuau săpături în Spania au descoperit sculptura falică gigantică din Cordoba în timp ce lucrau într-un sit din Nueva Carteya; vestigiul datează din perioada romană.

Un falus este o reprezentare a unui penis, care a fost omniprezent în cultura romană antică. Romanii credeau că falusul era întruchiparea unei puteri masculine și era una dintre garanțiile siguranței statului (sacra Romana), care oferea protecție și noroc.

Reprezentări falice pot fi găsite în întreaga lume romană în sculpturi, mozaicuri, fresce și obiecte portabile, cum ar fi pandantive sau amulete, pentru a alunga răul care ar putea ataca copiii (în special băieții mici) sau „ochiul rău rătăcitor” (malus oculus) al bărbaţilor.

Falusul ca un simbol

Una dintre cele mai mari concentrații de simboluri falice poate fi găsită la Zidul lui Hadrian, în Anglia, unde de-a lungul zidului și la instalațiile militare au fost identificate 59 de gravuri ale organelor genitale masculine.

Foto: Museo Historico Local de Nueva Carteya

Săpăturile efectuate de Muzeul Local de Istorie Nueva Carteya au găsit sculptura falică gigantică din Cordoba, de aproape jumătate de metru lungime, la baza unei clădiri, într-o incintă fortificată din situl arheologic El Higuerón. El Higuerón este o așezare iberică ocupată pentru prima dată în secolul al IV-lea î.Hr. și până la cucerirea romană a regiunii, în jurul anului 206 î.Hr.

Sculptura falică gigantică din Cordoba este foarte bine conservată

Situl a fost excavat pentru prima dată în 1966 și 1968, devenind unul dintre reperele culturii iberice din provincia Córdoba.

Ultimul sezon de săpături a scos la iveală, de asemenea, baza unui zid din perioada iberică în sectorul vestic al sitului, o podea romană de calcar și resturi structurale din perioada romană și perioada medievală, notează Heritage Daily.

Andrés Roldán, cercetător la Universitatea din Extremadura și director al Muzeului Local de Istorie Nueva Carteya a declarat că falusul găsit la El Higuerón ar putea fi unul dintre cele mai mari conservate din epoca romană.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum arăta viața de zi cu zi în Babilonul Antic? Codul lui Hammurabi și alte aspecte interesante

Arheologii caută indicii despre o regină anglo-saxonă pierdută

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Cine au fost vechii samniți? Povestea unei civilizații uitate