Home » Istorie » Descoperirea unor noi tipuri de fosile ar putea răspunde la o întrebare științifică crucială

Descoperirea unor noi tipuri de fosile ar putea răspunde la o întrebare științifică crucială

Descoperirea unor noi tipuri de fosile ar putea răspunde la o întrebare științifică crucială
Credit: Sasaki et al./EurekAlert
Publicat: 14.09.2022

Oamenii de știință se întreabă de mult timp cum și când a avut loc evoluția de la procariote la eucariote.

O echipă de cercetare de la Universitatea Tohoku și Universitatea din Tokyo ar putea să fi oferit unele răspunsuri după ce a descoperit noi tipuri de microfosile care datează de 1,9 miliarde de ani. Detaliile descoperirilor lor au fost publicate în revista Precambrian Research.

Formațiunea Gunflint traversează partea de nord a statului Minnesota până în Ontario, de-a lungul malurilor nord-vestice ale Lacului Superior. Primele microfosile bacteriene au fost descoperite acolo în 1954, microfosilele din Gunflint fiind acum recunoscute ca un ,, unct de referință” în domeniul evoluției vieții.

Cu toate acestea, începând cu anii 1970, au fost efectuate puține cercetări privind diversitatea microfosilelor din Gunflint și nu au fost raportate dovezi concludente ale existenței microfosilelor eucariote.

Microfosilele datează de 1,9 miliarde de ani

În încercarea de a reevalua microfosilele, echipa de cercetare a efectuat un studiu geologic al Formațiunii Gunflint și a colectat roci care conțin microfosile. După ce au investigat forma tridimensională și distribuția dimensională a microfosilelor, au scos la iveală cinci tipuri de microfosile: coloniale, elipsoidale, cu incluziuni intracelulare (ICI), spinoase și cu coadă.

,,Cele nou descoperite sunt mai funcționale”, a declarat liderul echipei, Kohei Sasaki, cercetător la Universitatea Tohoku. ,,Microfosilele elipsoidale seamănă cu cianobacteriile moderne, care au evoluat pentru a-și îmbunătăți toleranța la mediile dure, în timp ce analiza chimică a arătat că microfosilele ICI erau pline de nutrienți”.

Acest lucru demonstrează că microorganismele au evoluat pentru a stoca nutrienți care să poată rezista stresului de mediu. Între timp, tipurile cu spin și cu coadă au demonstrat caracteristici avantajoase pentru transferul de nutrienți între celule, o caracteristică morfologică tipică a eucariotelor.

Cum au evoluat microorganismele?

,,Deși dimensiunea celulelor este procariotă prin definiție, acestea dezvoltaseră deja funcții eucariote”, a adăugat Sasaki. Acest lucru indică faptul că procariotele ar fi putut începe să își diversifice funcțiile și să se pregătească pentru evoluție înainte de apariția eucariotelor în urmă cu 1,8 – 1,6 miliarde de ani.

Echipa speculează că mediul unic de la acea vreme a facilitat expansiunea divergentă a formelor microbiene. Coliziunea maselor de uscat a accelerat alterarea oxidativă dinspre continentul proaspăt către ocean. Acest lucru a crescut aportul de nutrienți și a ridicat temperaturile apei de mare, făcând mediul marin instabil.

,,În astfel de condiții, microorganismele și-au diversificat probabil morfologia ca o strategie de supraviețuire, deschizând calea pentru evoluția eucariotelor”, a continuat Sasaki, potrivit EurekAlert.

Descoperirea istorică a lui Sasaki și a echipei sale va ajuta oamenii de știință să identifice momentul și factorii care au dus la evoluția procariotelor în eucariote, oferind nu numai o semnificație geologică, ci ajutând și domeniile științelor vieții și biologiei evolutive.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Fosile antice dezvăluie singurul vultur din Lumea Veche descoperit în Australia

Unii dintre primii pești care au pășit pe uscat s-au întors înapoi în apă, arată fosilele

Fosilele din „Leagănul Omenirii” ar putea fi mai vechi cu peste un milion de ani decât se credea până acum

Paleontologii au descoperit fosilele celui mai mare dinozaur prădător din Europa

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase