Home » Istorie » Un specimen din Triasic s-a dovedit a fi o rudă timpurie a pterozaurilor abia la un secol după descoperire

Un specimen din Triasic s-a dovedit a fi o rudă timpurie a pterozaurilor abia la un secol după descoperire

Un specimen din Triasic s-a dovedit a fi o rudă timpurie a pterozaurilor abia la un secol după descoperire
Scleromochlus. Imagine de Gabriel Ugeuetto
Publicat: 09.10.2022

Un nou studiu al unui specimen din Triasic descoperit pentru prima dată în urmă cu peste 100 de ani în nord-estul Scoției a dezvăluit că acesta este o rudă apropiată a speciei care va deveni pterozaur, reptila zburătoare specifică a epocii dinozaurilor.

Cercetarea, publicată în Nature, a fost realizată de către o echipă de oameni de știință condusă de Dr. Davide Foffa, Research Associate la National Museums Scotland, și acum cercetător la University of Birmingham. Lucrând împreună cu colegii de la Virginia Tech, echipa a folosit tomografia computerizată (CT) pentru a oferi prima reconstrucție precisă a întregului schelet al Scleromochlus taylori.

Rezultatele dezvăluie noi detalii anatomice care îl identifică în mod concludent drept o rudă apropiată de pterozaur. Se încadrează într-un grup cunoscut sub numele de Pterosauromorpha, care cuprinde un grup dispărut de reptile numite lagerpetide alături de pterozauri.

Un specimen din Triasic foarte important pentru știință

Trăind cu aproximativ 240-210 milioane de ani în urmă, lagerpetidele erau un grup de reptile active relativ mici (de mărimea unei pisici sau a unui câine mic). Schleromochlus era chiar și mai mic, cu o lungime de sub 20 de centimetri. Rezultatele susțin ipoteza că primele reptile zburătoare au evoluat din strămoși mici, probabil bipezi, scrie Eurek Alert.

Constatarea clarifică o dezbatere veche de un secol. Anterior, a existat un dezacord cu privire la faptul dacă reptila, Scleromochlus, a reprezentat un pas evolutiv în direcția pterozaurilor, dinozaurilor sau a altor ramuri reptiliene.

Acest specimen din Triasic este prost conservat într-un bloc de gresie, ceea ce a făcut dificilă studierea suficient de detaliată pentru a identifica în mod corespunzător caracteristicile sale anatomice. Fosila face parte dintr-un grup cunoscut sub numele de Reptile Elgin, cuprinzând specimene din Triasic și Permian găsite în gresie în regiunea Morayshire, din nord-estul Scoției, în jurul orașului Elgin.

Specimenele sunt păstrate în mare parte în colecțiile Muzeelor Naționale din Scoția, Muzeul Elgin și Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Anglia. Acesta din urmă deține Scleromochlus, care a fost găsit inițial la Lossiemouth.

O dezbatere veche de peste un secol

„Este minunat să poți rezolva o dezbatere care are loc de peste un secol, dar este mult mai uimitor să poți vedea și înțelege un animal care a trăit acum 230 de milioane de ani și relația sa cu primele animale care au zburat vreodată”, a spus dr. Foffa.

„Aceasta este încă o descoperire care evidențiază locul important al Scoției în evidențele fosile globale și, de asemenea, arată importanța colecțiilor muzeale care păstrează astfel de exemplare, permițându-ne să folosim noi tehnici și tehnologii pentru a continua să învățăm de la ele mult timp după descoperirea lor”, a continuat el.

„Reptilele Elgin nu sunt păstrate ca scheletele curate și complete pe care le vedem adesea în expozițiile muzeelor. Sunt reprezentate în principal de mucegaiurile naturale ale oaselor lor în gresie și, până de curând, singura modalitate de a le studia a fost să folosim ceară sau latex pentru a umple aceste matrițe și a face modele ale oaselor care le-au ocupat cândva”, a spus prof. Paul Barrett, de la Muzeul de Istorie Naturală.

Noi tehnologii folosite pe descoperiri mai vechi

„Cu toate acestea, utilizarea scanării CT a revoluționat studiul acestor specimene dificile și ne-a permis să producem mult reconstrucții mai detaliate, precise și utile ale acestor animale din trecutul nostru îndepărtat”, a mai spus el.

„Pterozaurii au fost primele vertebrate care au evoluat pentru a zbura și, timp de aproape două secole, nu le-am cunoscut rudele cele mai apropiate. Acum putem începe să completăm istoria lor evolutivă cu descoperirea unor mici rude apropiate care ne înmulțesc cunoștințele despre cum au trăit și de unde au venit”, a spus prof. Sterling Nesbitt, de la Virgina Tech.

Vă recomandăm să citiți și:

Urme de dinozaur vechi de 110 milioane de ani, scoase la suprafață de secetă

Ce mânca megalodonul? Chiar și pradă de mărimea unor balene ucigașe

Un crater din Africa de Vest sugerează că dinozaurii s-au confruntat cu mai mulți asteroizi uriași

Izopodul gigantic ce trăiește în craterul asteroidului care a ucis dinozaurii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase