Home » Istorie » Premieră paleontologică. Insecte din Triasic, descoperite în excremente de dinozaur pentru prima oară

Premieră paleontologică. Insecte din Triasic, descoperite în excremente de dinozaur pentru prima oară

Publicat: 09.07.2021
Premieră paleontologică. Insecte din Triasic, descoperite în excremente de dinozaur pentru prima oară
Sursa foto: Qvarnström et al., Current Biology, 2021

Cu mult timp în urmă, în Triasicul târziu, în ceea ce este astăzi Polonia, un dinozaur cu bot lung tocmai se delectase cu o masă copioasă de alge verzi și se defecase.

Era o zi ca oricare alta pentru animal, însă pentru noi, aproximativ 230 de milioane de ani mai târziu, acele excremente fosilizate au dezvăluit o întreagă familie de bestii nedigerate.

Acestea sunt primele insecte descrise din excremente fosilizate și nu se aseamănă cu nimic descoperit în chihlimbar până acum. Nu doar că sunt insecte extrem de antice, dar picioarele și antenele lor sunt atât de intacte încât cercetătorii au reușit să le reconstruiască forma tridimensională cu acuratețe. Noua specie a fost numită Triamyxa coprolithica.

Triasicul, o perioadă crucială pentru evoluția insectelor

„Am fost foarte surprins să văd cât de bine păstrate au fost insectele, atunci când le-am afișat modelele pe ecran, era de parcă se uitau direct la noi”, a spus Martin Qvarnström, paleontolog la Universitatea Uppsala din Suedia.

Triasicul este considerat o perioadă crucială pentru evoluția insectelor, în special pentru coleoptere, care sunt în ziua de astăzi cel mai divers ordin de organisme de pe Pământ.

Din păcate, multe fosile de insecte din acea perioadă oferă doar o matriță a speciei, nu o persectivă tridimensională. Totuși, depozitele de chihlimbar reprezintă o excepție, acestea datând în urmă cu cel mult 140 de milioane de ani.

Insectele descoperite în excrementele de dinozaur sunt aproape de două ori mai vechi, potrivit Science Alert.

De la ce dinozaur ar fi provenit excrementele?

După analize amănunțite, cercetătorii au plasat noua specie în propria sa familie, denumită Triamyxidae. Având în vedere unele asemănări, aceștia suspectează că insectele sunt o ramură dispărută dintr-un subordin restrâns al coleopterelor, cunoscut drept Myxophaga, care are un istoric insuficient de fosile.

Astăzi, insectele Myxophaga moderne pot fi găsite prosperând în număr mare pe alge verzi, de obicei în apropiere de apă. Descoperirea sugerează că rudele antice ar fi fost abundente în medii acvatice similare.

Excrementele fosilizate, cunoscute drept coprolite, ar fi provenit de la un dinozaur de doi metri lungime, numit Silesaurus opolensis, care consuma în principal plante, însă, după cum se pare, ar fi avut o preferință și pentru insecte. Cu siguranță, numărul de insecte din excremente sugerează acest aspect.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un nou studiu susține că dinozaurii erau predispuși extincției cu mult înainte de impactul asteroidului

Urme de pași ale ultimilor dinozauri care au pășit pe teritoriul Marii Britanii, descoperite de cercetători

O nouă specie de dinozaur este cea mai mare găsită vreodată în Australia

Mozazaurii, prădătorii feroce de pe vremea dinozaurilor care dominau oceanele

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase