Home » Istorie » John D. Rockefeller, primul om din istorie care a făcut un miliard de dolari

John D. Rockefeller, primul om din istorie care a făcut un miliard de dolari

John D. Rockefeller, primul om din istorie care a făcut un miliard de dolari
John Davison Rockefeller alături de fiul său, John D. Rockefeller Jr., 1925. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.12.2022

John D. Rockefeller (1839 – 1937) a fost un filantrop și industriaș american, fondatorul Standard Oil Company (care a dominat industria petrolului), considerat cel mai bogat om nu doar din America, dar din întreaga lume (avea, la moartea sa, o avere estimată la 336 miliarde de dolari, ceea ce reprezenta 1,5% din economia națională). În timpul vieții, Rockefeller a donat peste 500 de milioane de dolari pentru diverse cauze filantropice.  

Prima sa rafinărie de petrol a construit-o în 1863, în Cleveland, imediat ce a simțit potențialul comercial al acestui gen de afacere, doi ani după aceea devenind cea mai mare rafinărie din zonă. În 1870, împreună cu fratele său și un grup de investitori înființează Standard Oil Company, în 1872 afacerile sale controlează aproape toate rafinăriile din Cleveland, iar până în 1882, Standard Oil deținea monopolul a 90% din afacerile petroliere din Statele Unite ale Americii.

În urma unor sesizări făcute de companii concurente, după ani de litigii, în 1911 Curtea Supremă de Justiție americană a decis că Standard Oil încalcă legile federale anti-trust astfel că a hotărât dizolvarea acesteia. Monopolul a fost spart și împărțit în 34 de entități diferite care s-au dovedit mai valoroase din punct de vedere financiar decât compania inițială din care s-au divizat, acțiunilor lor dublându-se și triplându-se în primii ani, iar Rockefeller devenind astfel primul miliardar al țării cu o avere în valoare de aproape 2% din întreaga economie americană.

Bogăția și succesul enorm al lui Rockefeller l-au transformat într-o țintă

Bogăția și succesul enorm al lui Rockefeller l-au transformat într-o țintă a jurnaliștilor și politicienilor reformatori care l-au considerat a fi întruchiparea lăcomiei corporatiste, criticând vehement metodele prin care omul de afaceri își construise imperiul.

„A fost acuzat că a zdrobit concurența, s-a îmbogățit câștigând controlul căilor ferate, a mituit oameni pentru a spiona companiile concurente, a încheiat acorduri secrete, a constrâns rivalii să se alăture companiei Standard Oil amenințându-i că le va distruge afacerile, a construit averi uriașe ruinându-i pe alții”, raporta The New York Times în 1937.

Ce a făcut cu banii?

Rockefeller s-a retras din activitățile Standard Oil Company încă de pe la mijlocul anilor 1890, devenind filantrop și donându-și cea mai mare parte a banilor. Mai mult de jumătate de miliard de dolari i-a folosit, prin Fundația Rockefeller, în beneficiul diverselor activități educaționale, cauze religioase și științifice.

De asemenea, printre multe alte realizări, a contribuit financiar la înființarea Universității din Chicago și a Institutului Rockefeller pentru Cercetare Medicală (acum Universitatea Rockefeller). Rockefeller a manifestat înclinarea spre filantropie și acțiunile caritabile încă de tânăr, când a început să facă donații odată cu primii bani câștigați.

Rockefeller, un religios devotat

Rockefeller, considerat foarte credincios, un religios devotat (prima donație a făcut-o către biserică, din banii proveniți din primul său salariu), era caracterizat ca fiind o persoană cumpătată, dar generoasă și atentă la nevoile altora.

Unul dintre dezideratele sale era să trăiască 100 de ani, însă nu a reușit să meargă pe calea vieții decât 97 de ani. Rockefeller a murit de arterioscleroză, pe 23 mai 1937, în casa lui din Ormond Beach, Florida. Rockefeller deținea mai multe reședințe, inclusiv o casă în New York City, o moșie în Lakewood, New Jersey și alta lângă Tarrytown, New York.)

Pe scurt despre John D. Rockefeller:

  • Printre primele slujbe pe care le-a avut Rockefeller s-au numărat cea de vânzător de curcani și legume, ucenic și asistent contabil. John și-a dezvoltat destul de rapid o abilitate care l-a ajutat pe parcursul carierei sale – aceea de a reduce costurile de livrare a produselor către piețe, sporind profiturile. A învățat să negocieze costurile de expediere despre care se credea că erau fixate de către proprietarii de nave și managerii de transport de marfă și, prin utilizarea reducerilor cu expeditorii mărfurilor preferați, a dezvoltat relații de afaceri pe termen lung
  • În timpul copilăriei, când tatăl său, de obicei absent din sânul familiei, își lăsa copiii flămânzi, mama lui Rockefeller trebuia să se dedice în totalitate creșterii lor, făcând tot felul de sacrificii și recurgând la tot felul de metode pentru a le asigura hrană celor mici. Atunci a învățat Rockefeller valoarea banului. În familia în care a crescut John, nu se irosea nimic, chiar și resturile de mâncare erau păstrate și refolosite sub formă de îngrășământ în grădina familiei. Rockefeller a aplicat același principiu și în felul în care-și administra afacerile. Atunci când a văzut că prețul butoaielor din lemn crește, și-a oprit furnizorii, a cumpărat cherestea brută și a angajat oameni pentru propria producție de butoaie, reducând astfel costurile de la mai mult de doi dolari pe baril la mai puțin de un dolar.
  • În anii ’30, familia Rockefeller i-a propus lui Winston Churchill să scrie biografia lui John D. însă a renunțat imediat la idee în momentul în care Churchill le-a cerut un avans de 250.000$, o sumă considerată mult prea mare chiar și în condițiile în care familia deținea o avere impresionantă. Până la urmă, biograful familiei a fost ales istoricul Allan Nevins, de la Universitatea Columbia.

Citate celebre ale lui John D. Rockefeller:

„Am căutat întotdeauna să transform orice dezastru într-o oportunitate.”

„Un management bun constă în a arăta oamenilor mediocri cum să lucreze peste medie.”

„Caritatea este dăunătoare dacă nu îl ajută pe cel care primește să devină independent de ea.”

„Nu-ți fie frică să renunți la ceva bun pentru ceva măreț.”

„Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu viața lui, totuși, întotdeauna trebuie să știi că te-ai născut pentru ceva mai măreț.”

Surse:

https://www.history.com/topics/early-20th-century-us/john-d-rockefeller

https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-john-d-rockefeller

https://www.britannica.com/biography/John-D-Rockefeller

Vă mai recomandăm să citiți și:

Familia Rockefeller a donat 200 de milioane de dolari Muzeului de artă modernă din New York

Opt mistere militare bizare care nu au fost niciodată rezolvate

Un desen celebru al lui Da Vinci, scos la licitație cu o sumă uriașă

Art Deco, stilul care a dominat Europa și SUA în anii 1920 și 1930

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase