Home » Istorie » George Soros, miliardarul care a agitat lumea

George Soros, miliardarul care a agitat lumea

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.10.2022

George Soros (n.1930 Budapesta, Ungaria) este un multimiliardar filantrop care, din 1979 și până în prezent, a donat peste 32 de miliarde de dolari, averea sa estimându-se la circa 25 de miliarde de dolari.

Se crede despre el că ar fi unul dintre liderii „puterii mondiale din culise” și că ar fi făcut averi uriașe din speculații financiare.

În 1993, a înființat Fundația pentru o societate deschisă, o organizație fără scop lucrativ care operează în momentul de față în peste 120 de țări.

Fundația lui George Soros

Fundația a fost creată în ideea declarată de a promova guvernarea democratică, drepturile omului și reforma legală și socială, sfera de interes reprezentând Europa Centrală și de Est, prin punerea la dispoziție de fonduri alocate programelor ce vizează învățământul, sănătatea publică, presa independentă, statul de drept și lupta împotriva corupției.

Soros este cunoscut ca fiind omul care „a spart Banca Angliei” atunci când, în 1992, a reușit să câștige într-o singură zi un miliard de dolari, după ce, împreună cu mai mulți speculanți de valută, a împrumutat lire sterline, după care le-a vândut.

Un miliard de dolari într-o zi

Acțiunea lui Soros a dus la reducerea prețului monedei pe piețele valutare, ceea ce a determinat Marea Britanie să se prăbușească din Mecanismul European al cursului de schimb.

„Sunt un evreu maghiar care a devenit cetăţean american la sfârşitul Celui De-Al Doilea Război Mondial. Am învăţat destul de devreme importanța majoră pe care o are regimul politic ieșit învingător. Experienţa care m-a format a fost aceea de sub Ungaria ocupată de către Germania lui Hitler în 1944. Probabil aş fi murit dacă tatăl meu nu înţelegea gravitatea situaţiei. El s-a ocupat de obținerea unor acte cu identităţi false pentru familie şi multi alţi evrei. Și, datorită lui, foarte mulți dintre aceștia au supravieţuit. În anul 1947, am reușit să fug din Ungaria, aflată atunci sub regim comunist, în Anglia. În timpul studenției la London School of Economics, am fost influenţat de filosoful Karl Popper, dar mi-am dezvoltat propria filosofie, axată pe stâlpii gemeni ai failibilităţii şi reflexivităţii. Am remarcat două tipuri de regim politic: unul în care oamenii îşi aleg lideri ce trebuie să respecte interesele electoratului şi altul în care liderii încearcă să manipuleze pentru a-şi urmări propriile interese. Sub influenţa lui Popper, am numit primul tip de societate deschisă, iar pe al doilea închisă, devenind, așadar, un înfocat susţinător al primei şi un opozant al celei de-a doua”, a scris Soros, în 2017, într-un articol publicat pe platforma Project Syndicate.

Ce a făcut Soros cu banii?

Printre acțiunile filantropice ale lui Soros se numără acordarea unor burse studenților de culoare din Africa de Sud, crearea la Budapesta (după căderea Zidului Berlinului) a Central European University, alocarea a 215 milioane de dolari în acțiuni dedicate luptei împotriva discriminării comunităţilor de romi din Europa, investirea a 750 de milioane de dolari în proiecte destinate sănătății publice, a altor 2 miliarde de dolari pentru diverse proiecte din sfera educației și a peste 1,5 miliarde de dolari în scopul promovării unor reforme din SUA, în domenii precum egalitatea de drepturi, imigrația și guvernarea democratică.

Personaj controversat

Cu toate acțiunile caritabile și filantropice întreprinse în Europa de Est, au existat păreri nu tocmai pozitive despre personajul Soros, considerând că fundațiile și grupurile finanțate de miliardar ar fi fost în spatele protestelor antiguvernamentale din Polonia sau din Ungaria și, mai mult, că au folosit campaniile anticorupție din România, Cehia, Slovacia și Ungaria pentru a-i submina pe oficialii aleși.

În România, George Soros a înființat în 1990 Asociația Fundația Soros pentru o Societate Deschisă. George Soros a obținut o diplomă în economie (1947) la London School of Economics, iar din 1956 trăiește în Statele Unite ale Americii.

Pe scurt despre George Soros

Primăvara lui 1944 – Familia Soros se ascunde pentru a evita deportarea de către naziști într-un lagăr de concentrare.

1947 – Părăsește Ungaria și se stabilește la Londra

1956 – Emigrează în SUA

1973 – Pune bazele Fundației Soros

1977 – Este acuzat de manipularea stocurilor. Soros semnează, în cele din urmă, un decret de consimțământ în care nici nu admite, dar nici nu neagă vinovăția. De asemenea, reușește să rezolvă un proces de 1 milion de dolari cu reclamantul, Fundația Fletcher Jones.

1979 – Pune bazele Open Society Foundations (Fundația pentru o societate deschisă), prin intermediul căreia alocă miliarde de fonduri unor numeroase grupuri ale societății civile din întreaga lume, scopul declarat fiind acela de a promova educația, justiția, sănătatea publică și mass-media independentă.

16 septembrie 1992 – Soros câștigă într-o singură zi 1 miliard de dolari, după ce pariază împotriva lirei sterline.

1996 – Donează 1 milion de dolari unor campanii inițiate în California și Arizona, campanii care au dus la legalizarea consumului de marijuana medicinală.

Decembrie 2002 – Soros este condamnat pentru tranzacții privilegiate de către un tribunal francez și amendat cu 2,25 milioane de dolari pentru o afacere din 1988 cu banca franceză Société Générale.

2009 – PSzAF, autoritatea de reglementare a pieței financiare din Ungaria, îl amendează Soros cu 2,2 milioane de dolari, pentru că a încercat să manipuleze acțiunile celei mai mari bănci din Ungaria.

Octombrie 2013 – Soros finanțează campania prezidențială a lui Hillary Clinton și crează petiția „Ready for Hillary” în scopul de a o sprijini în campania sa electorală.

20 septembrie 2016 – Declară că va investi 500 de milioane de dolari în companii și startup-uri fondate de emigranți și refugiați, precum și în afaceri și inițiative care se adresează nevoilor refugiaților și ale comunităților gazdă.

Iulie 2017 – Ungaria și Israelul îl condamnă pe Soros acuzându-l că folosește fonduri străine pentru a influența politica și politicile de imigrare în Europa prin intermediul fundației sale. Ungaria instalează panouri publicitare și afișe prin care îl defăimează pe Soros pentru sprijinul său față de refugiați și imigranți. Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, apără campania de panouri publicitare, etichetându-l pe Soros drept „risc pentru securitatea națională”.

17 octombrie 2017 – Fundația pentru O Societate Deschisă confirmă că Soros a băgat 18 miliarde de dolari în conturile sale – majoritatea averii lui Soros estimându-se la 24,6 miliarde de dolari. Un oficial al fundației declara CNN Money că mișcarea „reflectă un proces continuu de transfer de active ce a fost în desfășurare în decursul câtorva ani”.

15 mai 2018 – În urma atacurilor direcționate asupra lui Soros de către guvernul ungar și a represiunii împotriva organizațiilor societății civile, Open Society Foundations emite o declarație conform căreia își mută birourile din Budapesta, Ungaria, în Germania.

22 octombrie 2018 – Autoritățile sunt chemate la casa lui Soros din New York, după ce un pachet suspect este găsit în cutia poștală. „Un angajat al reşedinţei a deschis pachetul şi a descoperit ceea ce părea a fi un dispozitiv explozibil”, a menţionat poliţia pentru The New York Times. Soros nu se afla acasă în acel moment. În aceeași lună, pachete similare sunt primite de critici proeminenți ai președintelui Donald Trump, personalități politice de top, birourile CNN și altele. Suspectul Cesar Sayoc este arestat pe 26 octombrie.

13 iulie 2020 – Fundația lui Soros anunță că va investi 220 de milioane de dolari în organizații anti-discriminare.

1 aprilie 2021 – Colegiul Bard din New York anunță că Soros a promis 500 de milioane de dolari pentru dotarea colegiului.

19 iulie 2021 – Într-o declarație, un consorțiu susținut de Soros și Bill Gates lansează Global Access Health (GAH) cu scopul de a oferi tehnologie medicală sudului global. Grupul anunță achiziția Mologic, o companie cu sediul în Marea Britanie care realizează teste de diagnostic pentru COVID-19.

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/George-Soros

https://edition.cnn.com/2013/05/27/world/george-soros-fast-facts/index.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii

Bill Gates vrea să doneze atât de mulți bani încât să nu mai apară pe lista celor mai bogați oameni

Bill Gates și Warren Buffet își unesc forțele pentru a construi o centrală nucleară experimentală

Fondul lui George Soros a investit în bitcoin. Câte criptomonede deține deocamdată

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase