Home » Cultură » Un desen celebru al lui Da Vinci, scos la licitație cu o sumă uriașă

Un desen celebru al lui Da Vinci, scos la licitație cu o sumă uriașă

Publicat: 14.05.2021

Celebrul desen „Capul unui urs”, realizat de Leonardo da Vinci, va fi scos la licitație pentru o sumă ce poate ajunge la peste 16 milioane de dolari.

Schița, cunoscută sub numele de „Capul unui urs”, măsoară 7 x 7 centimetri și a fost desenată pe o hârtie roz-bej pal, prin tehnica silverpoint, potrivit unei declarații a casei de licitații Christie’s, care organizează licitația în 8 iulie.

Desenul este unul dintre cele mai puțin de opt ale lui Leonardo da Vinci care sunt în proprietate privată și nu fac parte din Royal Collection și Devonshire Collections de la Chatsworth House, din Marea Britanie.

Da Vinci a realizat schița ursului, care privește timid spre lateral, folosind silverpoint, o tehnică străveche prin care se desenează cu ajutorul unui vârf sau unei bucăți din argint, cum ar fi o sârmă. El a învățat această tehnică de la maestrul său Andrea del Verrocchio, un pictor și sculptor italian.

Schița seamănă cu chipul unei hermine

Leonardo da Vinci este cel mai bine-cunoscut pentru picturile sale, precum „Mona Lisa”, dar a fost și arhitect, inventator și om de știință, potrivit Live Science.

Da Vinci a desenat schițe similare capului ursului în prima jumătate a anilor 1480, inclusiv două pisici și un câine, desenele fiind expuse la British Museum. O schiță a labelor unui câine este expusă la National Galleries of Scotland, iar o alta a unui urs care merge se află la Metropolitan Museum of Art din New York.

„Capul unui urs” seamănă cu chipul unei hermine pe care da Vinci l-a pictat în portretul Ceciliei Gallerani, tablou cunoscut sub numele de „Doamna cu o hermină”, care se află în Muzeul Cracovia din Polonia.

De la 3,5 de dolari la aproape 17 milioane de dolari

Schița a putut fi urmărită până la colecția pictorului englez Sir Thomas Lawrence. Când Lawrence a murit în 1830, dealerul lui a vândut schița la o licitație Christie’s pentru 3,50 dolari (2,5 lire sterline). A fost expus pentru prima dată public în 1937, iar de atunci a putut fi văzut în expoziții din muzee din întreaga lume.

„Lucrarea a fost deținută de unii dintre cei mai distinși colecționari din domeniul Old Masters de-a lungul mai multor secole, nu în ultimul rând proprietarul actual, care a deținut-o din 2008”, a afirmat Ben Hall, președintele Old Master Paintings la Christie’s New York

Schița ursului a fost expusă la Christie’s din Rockefeller Center, New York, începând cu 8 mai, apoi va fi prezentată la Christie’s din Hong Kong între 20 mai și 25 mai. De acolo va ajunge la Londra, unde va fi expusă între 1 – 6 iunie înainte de a fi scoasă la licitație.

Se așteaptă ca celebrul desen „Capul unui urs” să fie vândut cu o sumă cuprinsă între 11,3 și 16,9 milioane de dolari (8 – 12 milioane de lire sterline).

Vă recomandăm să citiți și:

Inginerii MIT au demonstrat că podul proiectat de către Leonardo da Vinci pentru sultanul Baiazid al II-lea ar fi rezistat

”Carnetele” lui Leonardo da Vinci, reeditate la 500 de ani de la moartea artistului

Leul mecanic proiectat de către Leonardo da Vinci a fost reconstruit

O sculptură misterioasă din Italia ar putea fi opera lui Leonardo da Vinci

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase