Home » Istorie » Povestea extraordinară a epopeii legendarului explorator Shackleton cu nava scufundată Endurance

Povestea extraordinară a epopeii legendarului explorator Shackleton cu nava scufundată Endurance

Povestea extraordinară a epopeii legendarului explorator Shackleton cu nava scufundată Endurance
Nava Endurance, blocată în gheață. Credit foto: Profimedia
Publicat: 13.03.2022

Endurance a părăsit Georgia de Sud, pornind în drum către Antarctica, la 5 decembrie 1914. La bord se aflau 27 de membri ai echipajului, plus un pasager clandestin, 69 de câini și o pisică. Sir Ernest Shackleton, conducătorul expediției, urmărea să stabilească o bază pe coasta Mării Weddell din Antarctica și apoi să continue drumul până la Marea Ross, pe cealaltă parte a continentului.

În două zile, nava a întâlnit bariera de gheață groasă din jurul continentului antarctic. Timp de câteva săptămâni, Endurance a făcut progrese minuțioase, dar la jumătatea lunii ianuarie, o furtună a împins banchizele de gheață una împotriva celeilalte, iar nava a rămas blocată.

Echipajul nu a putut face altceva decât să aștepte. După nouă luni în care au fost asediați de gheață, au abandonat nava grav avariată, refugiindu-se pe gheață. De pe navă au luat alimente, cărți, haine, unelte, suveniruri și trei bărci de salvare. Pisica și o parte din câini au fost împușcați.

Nava lui Shackleton a fost găsită la 106 ani după ce s-a scufundat în Antarctica

Câteva săptămâni mai târziu, pe 21 noiembrie 1915, la aproape un an de la plecare, Endurance s-a scufundat definitiv. Folosind instrumente de navigație de bază, Frank Worsley, căpitanul și navigatorul navei, a înregistrat locația acesteia. Fără aceste informații, este aproape sigur că nu ar fi fost găsită niciodată.

Bărbații au încercat să parcurgă gheața până spre uscat. Cu toate acestea, după ce au parcurs doar 12 km în șapte zile, au renunțat. „Nu mai aveam altă alternativă decât să campăm încă o dată pe banchiză și să ne stăpânim sufletele cu câtă răbdare putem, până când condițiile vor părea mai favorabile pentru încă o încercare de evadare”, a scris Shackleton.

Sir Ernest Shackleton, conducătorul expediției. Credit: Profimedia

Când gheața s-a spart, în aprilie anul următor, echipajul s-a urcat în bărcile de salvare, vâslind până la Insula Elefantului, o zonă îndepărtată și nelocuită. Bărbații erau epuizați, unii erau afectați de rău de mare, alții aveau convulsii de dizenterie. „Cel puțin jumătate din echipă era nebună”, a scris Frank Wild, al doilea comandant al lui Shackleton, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, au reușit să supraviețuiască. Pe 15 aprilie, au ajuns pe Insula Elefantului. A fost prima dată când oamenii au stat pe pământ în aproape 500 de zile.

„Cel puțin jumătate din echipaj a înnebunit”

După nouă zile de refacere, Shackleton, Worsley și alți patru oameni au luat una dintre bărci și au mai parcurs încă 1.300 km pe o mare agitată până în Georgia de Sud. „Barca se zvârcolea pe valurile mari, sub un cer cenușiu și amenințător. Fiecare val de mare era un inamic care trebuia urmărit și ocolit”, a scris Shackleton. Au fost necesare 16 zile pentru a ajunge la destinație.

A fost o performanță extraordinară de supraviețuire, dar călătoria lor epică nu se încheiase încă. Trei dintre bărbați, inclusiv Shackleton, au traversat apoi vârfurile și ghețarii din Georgia de Sud pentru a ajunge la o stație de vânătoare de balene de cealaltă parte a insulei. În august, după mai multe încercări eșuate, o echipă de salvare a pornit spre Insula Elefantului, unde îi așteptau ceilalți 22 de membri ai echipajului.

La începutul anului 1922, Shackleton a lansat o nouă expediție în Antarctica. La 5 ianuarie, în timp ce nava sa era ancorată în Georgia de Sud, el a murit în urma unui atac de cord, la vârsta de 47 de ani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins de Antarctica

Care este cel mai rece oraș din lume? Temperaturile de aici sunt de-a dreptul extreme

A provenit apa de pe Pământ din comete înghețate și praf spațial?

Într-o cabană părăsită din Antarctica a fost găsită o pictură extrem de valoroasă care ridică un mare mister. Ce s-a întâmplat în ”cea mai oribilă călătorie din lume”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase